Английският език пречи на МВР да работи по евроизмамите

Английският език пречи на МВР да работи по евроизмамите
Вътрешният министър Михаил Миков не видя никаква конкретна вина в МВР за бавната работа по разследването на престъпленията, свързани с европейските фондове. Той обясни, че причините се крият в "забавени съдебни поръчки, голямата документация и фактът, че по-голямата част от нея е на английски език".

Изявлението му бе направено на конференцията "Превенция и противодействие на финансовите измами и корупцията при използването на европейските структурни фондове".

Призовавайки за по-добро взаимодействие между институциите, за което се говори в последните 15 години, Миков отчете как МВР е проверило 84 сигнала за измами с евросредства. По тези казуси са инспектирани близо 300 обекта.

В същото време главният прокурор Борис Велчев отбеляза, че за последните шест месеца е свършена два пъти повече работа по тези разследвания спрямо последните 3 години.

По думите му специализираното звено за борба с измамите с европейски средства към прокуратурата до края на март тази година е работило по 178 преписки за досъдебни производства. През последните три години в съда са внесени 39 досъдебни производства, а само за последните шест месеца са образувани 28 такива. Велчев се похвали и с шест присъди.

Главният прокурор наблегна на превенцията по предотвратяването на такива измами. Според него е необходимо да бъде изградена национална контролна система, която да гарантира неизвършването на престъплението.

През последните две години всеки доклад на Европейската комисия установява липса на конкретни резултати от страна на българските власти по осъждане на виновните за злоупотребите с пари на ЕС.

Преди ден Софийският градски съд за пореден път отложи делото срещу Марио Николов и 8 други лица за кражба на 7.5 млн. лева от програма САПАРД.

Този случай се точи от ноември 2006 година, а обвинените за участие в същата схема германски граждани вече бяха осъдени от тамошния съд.

Споделяне

Още от България