Английският не е майчин език за всеки шести ученик във Великобритания

Английският не е майчин език за всеки шести ученик във Великобритания, или за над един милион деца, сочи официална статистика, цитирана от Франс прес.

Според данните на министерството на образованието за януари 2014 г. при 1.11 милион деца в държавните училища, което е 16.6 процента от учениците, "английският не е или не изглежда да е майчиният им език".

В основните училища в Лондон, които приемат деца на възраст от 5 до 11 години, 48.1 процента от учениците не говорят английски като първи език. В централно-източната част на Лондон този дял достига 75.8 процента в район "Тауър хамлетс" и 75.3 процента в съседния район "Нюхам".

Лондон не е единственият град с такива високи проценти. Подобен е случаят с Бирмингам (43.1 процента), Брадфорд (43.4 процента), Лестър (48.8 процента), Лутън (51.5 процента) и Слау (58.3 процента).

Говорител на министерството на образованието подчерта, че децата, за които английският е допълнителен език, се представят на матурите почти толкова добре, колкото учениците, за които той е майчин.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?