Аникорупционната комисия подхваща лекарския шеф

Аникорупционната комисия подхваща лекарския шеф

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) не се явиха пред парламентарната антикорупционна комисия, въпреки че основна тема на заседанието ѝ в четвъртък бе търговската дейност на председателя на организацията д-р Андрей Кехайов. Депутатите обсъждаха договорите, с които фирмата на Кехайов “Анри 64” е сключила с Министерството на здравеопазването за доставка на мазут и съществува ли конфликт на интереси. Стана въпрос и за строителството на бъдещия Дом на лекаря, в близост до Александровската болница в София.

Договори на здравното министерство за доставка на 1155 тона мазут и с “Росексим банк” за депозиране на пари на БЛС лично от Андрей Кехайов и журналистически разследвания са сред документите, които обсъди антикорупционната комисия.

Представителите на опозицията – независимата Елеонора Николова и Атанас Атанасов от ДСБ, напомниха, че неведнъж са посочвали примери за конфликт на интереси и са искали обяснение от управляващите за това, но в сегашния момент заподозряха, че разглеждането на казуса “Кехайов” съвпада с гледането на държавния бюджет и в частност с бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Николова каза, че БЛС е неправителствена организация и единственото, което депутатите могат да направят, е да препоръчат изработването на етични правила и да се надяват членовете на съюза да ги спазват.   

В отговор председателят на комисията Бойко Великов (БСП) каза, че комисията е получавала неведнъж упреци, че не се занимава със случая.

Д-р Методи Маджаров, председател на Столичната лекарска колегия, представи някои неясноти около строежа на Дома на лекаря в София. Според него Андрей Кехайов е основал търговско сдружение “Български лекар”, което трябва да управлява финансирането на дома. Това обаче е станало без знанието и разрешението на УС на БЛС, което противоречало на закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите.

Неведнъж на заседанието се повдигна въпросът защо Кехайов, чиято фирма “Анри 64” снабдявала с петролни продукти множество здравни и обществени заведения в Югозападна България, не е уважил заседанието, за да каже и той думата си. По-късно Великов обясни, че е получил 4 страници писмено обяснение, с което депутатите ще се запознаят през следващите дни.

По-късно в съобщение до медиите от БЛС обявиха, че това е поредният опит да се дискредитира Кехайов и то в навечерието на провеждането на нов събор на съсловната организация. Според информацията той не е присъствал на заседанието на парламентарната комисия, тъй като на 19 ноември е бил поканен за заседание на комисията, което е трябвало да се проведе на 15-ти.

В писмото до Борислав Великов са били изложени факти, които „доказват спекулативния характер на информацията, че е налице конфликт на интереси с длъжността му на председател на БЛС”, пише още в съобщението на съюза. Кехайов е завел съдебно дело за твърденията в статия в седмично издание, послужила като повод комисията да се самосезира.

Андрей Кехайов не участва в управлението и не е собственик на лечебни заведения, се казва в писмото. Акцентът на дебата трябва да бъде поставен върху недостига на средства за здравеопазване, а не да се прави опит да се манипулират българските лекари и обществеността, смята лекарският шеф.

Заради отсъствието на Кехайов и най-вече за да няма съмнения, че повдигат темата с оглед на бюджета, депутатите отложиха за януари гледането на казуса. Дотогава антикорупционната комисия ще излезе с решение по три въпроса – има ли нарушен обществен интерес, съществува ли неправомерно използвано служебно положение и какви промени в законодателството са нужни, за да се предотвратят подобни конфликти на интереси.

Споделяне

Още от България