Анкара иска от Берлин да й предаде "ръководителя на опита за преврат"

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Анкара поиска от германските власти да ѝ предадат Адил Йоксюз, обвиняем като ръководител на осуетения опит за преврат преди една година и се издирва от Турция, включително чрез Интерпол.

Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА. Той посочи, че Анкара е изпратила дипломатическа нота с това искане във връзка със съобщенията, че Адил Йоксюз се намира в Германия.

По думите му турската страна е била уведомена, че Адил Йоксюз поискал политическо убежище в Германия, а също, че в момента живеел в германска провинция. Турските власти разполагали със сведения за това къде точно се намира въпросното лице.

Турските медии съобщават, че Йоксюз е бил забелязан във Франкфурт и Улм, и е получил разрешение за временно пребиваване от провинция Баден-Вюртемберг.

Адил Йоксюз е преподавател по теология и офицер от военновъздушните сили на Турция, но след опита за преврат през юли миналата година бе разжалван задочно.

Смятан е за ръководител на преврата, понеже според разследването е бил наместник на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, чиято организация ФЕТО пък според Анкара е организирала преврата.

За издирвания от турските власти офицер се твърди, че бил имамът в системата на турските военновъздушни сили, които миналата година бомбардираха парламента като част от опита да бъде свалено правителството.

На 16 юли миналата година Адил Йоксюз бе арестуван и бе изправен пред съда, но бе пуснат на свобода от съдията.

Оттогава се издирва от турските власти, които са издали заповед за арестуването му.

Сп. "Шпигел" съобщи, че говорител на германското външно министерство е потвърдил получаването на нотата и че към нея ще се подходи "на базата на правото и закона". Попитан дали Йозкюз действително е в Германия в момента, той е отговорил: "Не зная."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа