Анкара изгони български дипломат

"Хюриет дейли нюз": Разривът между България и Турция нараства заради близките връзки с Москва

Анкара изгони български дипломат

Турция е отговорила на решението на София да обяви турски консул за персона нон грата с изгонване на първия секретар в Генералното консулство на България в Истанбул Зорница Петрова Апостолова, съобщи вестник "Хюриет дейли нюз".

"Ситуацията е показателна за нарастващия разрив между Анкара и София заради специфичната позиция на София на фона на основната линия в Европа, дължаща се на близки отношения с Москва, въпреки че страната е член на ЕС и част от НАТО", коментира турското издание.

От външно министерство не коментират информацията, каквато е и дипломатическата практика в подобни случаи.

"Хюриет дейли нюз" припомня, че българското външно министерство е изпратило нота до турското министерство на външните работи с искане турският аташе Угур Емироглу в Генералното консулство в Бургас да напусне поста, обвинявайки дипломата в намеса във вътрешните работи на България.

Турското издание припомня информациите в български издания и сайтът Euractiv, според които Емироглу е бил изгонен заради дейности в религиозната сфера, въпреки че задачата му е била да работи по социални въпроси.

Според твърденията Емироглу е упражнявал и натиск върху малцинство, за да разшири подкрепата му за българския политик Лютви Местан, който бе отстранен от лидерския пост в етническата турска партия в България на 25 декември 2015 г., след като обяви подкрепата си за Турция в спора ѝ с Русия във връзка със свалянето на руския изтребител, посочва "Хюриет дейли нюз".

"Надеждни" източници на изданието са посочили, че тези аргументи за изгонването му са "неоснователни".

Именно това решение на София е накарало Анкара да предприеме контрадействие като обяви Апостолова за персона нон грата, са отбелязали източниците на изданието.

След като София не се е съгласила да отстъпи от първоначалната си позиция въпреки отричането от Анкара на обвиненията, Турция е отговорила с обявяване на българския дипломат за персона нон грата.

В неделя излезе неофициална информация, че Анкара е поискала българският консул в Истанбул Ангел Ангелов да се прибера в София, но по-късно тя бе опровергана от външно министерство.

По-рано този месец турски медии, близки до турския президент, съобщиха, че Турция е наложила забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната.

Посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче нито потвърди, нито отрече това, а от българското МВнР заявиха, че не са получавали информация от официална турска институция и че турската държава не е длъжна да подава такава.

Споделяне

Още по темата

Още от България