Анкара налага реципрочни санкции на американски министри

Анкара налага реципрочни санкции на американски министри

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще наложи санкции срещу двама американски министри в отговор на санкциите, наложени от Вашингтон срещу министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл.

"До миналата вечер проявихме търпение, но САЩ не се отзоваха. В отговор на санкциите, наложени от тяхна страна на нашите министри, ще замразим авоарите на американския министър на правосъдието и на министъра на вътрешните работи така, както те постъпиха срещу нашите министри. Вече дадох нареждане и то се изпълнява", каза Ердоган.

Ердоган произнесе днес голяма реч пред участничките в 5-ия конгрес на женските организации на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който се провежда в Анкара, съобщи БТА.

Голяма част от речта си Ердоган посвети на кризата с Вашингтон заради американския пастор Андрю Брънсън, който Турция отказва да освободи от съдебна отговорност и да предаде на американската страна, въпреки личното настояване на Доналд Тръмп.

Турция е правова държава и никой не може да ни нарежда какво ще направим. Всички, отговорни за терора в нашата страна, ще заплатят за това, посочи Ердоган. Той каза също, че действията на САЩ по случая с Брънсън не съответстват на равнището на стратегическото партньорство между двете страни. "Това е сериозна проява на неуважение към Турция", каза турският президент.

В речта си на конгреса Ердоган обяви датата на предстоящия редовен конгрес на ПСР, който ще се проведе на 18 т.м.

На конгреса на ПСР се очаква да бъде даден старт на подготовката за местните избори. По принцип те трябва да се произведат догодина през месец март, но според наблюдатели е възможно Ердоган да ги насрочи за по-ранна дата, може би до края на годината.

Вероятно Ердоган ще избърза с насрочването на местните избори, за да използва неотшумялата еуфория от изборния резултат на 24 юни т.г., както и за да потуши отзвука от неблагоприятните икономически показатели поради спада на турската лира (еврото гони 6 турски лири, а доларът - 5 лири).

Споделяне

Още от Свят