Анкара обяви, че е арестувала над 500 предполагаеми членове на "Ислямска държава"

Анкара обяви, че е арестувала над 500 предполагаеми членове на "Ислямска държава"

Турската полиция е арестувала в неделя общо 512 предполагаеми членове на групировката "Ислямска държава" при серия операции в цялата страна, според последни данни, цитирани от електорнното издание на в."Хюриет".

Близо 150 заподозрени за членство в ИД, са задържани в Шанлъурфа /Югоизточна Турция/, а 47 души - в съседния град Газиантеп, в близост до границата със Сирия.

Шейсет предполагаеми членове на ИД, повечето от които чужденци, са задържани при операция в четири квартала на Анкара. Още десетки, заподозрени за членство в ИД, са арестувани при операции в други окръзи на Турция - от Бурса /Северозападна Турция/ до Бингьол /Източна Турция/.

В Измир /Западна Турция/ полицията е задържала девет души, които са пътували често до Сирия и са заподозрени, че са планирали нападения в града, съобщава Анадолската агенция. Единият от заподозрените - сириец с иницали Е.А., по всяка вероятност е влязъл в контакт с трафиканти, за да помага на членове на ИД да заминават за Европа, отбелязва Анадолската агенция, цитирана от АФП.

Осемнайсет души са задържани при операция в Истанбул и в съседния окръг Коджаели. Тези лица също са заподозрени, че са готвели атентати. Освен това 14 чужденци, включитело десет деца, задържани при операцията, се очаква да бъдат експулсирани, посочва Анадолската агенция.

Днешните акции са най-мащабната операция на турската полиция срещу предполагаеми членове на ИД след нападението в истанбулския нощен клуб "Реина" на 1 януари, при което бяха убити 39 души, главно туристи от арабски страни. Отговорност за това нападение пое ИД, а полицията задържа на 16 януари предполагаемия извършител на атаката - Абдулгадир Машарипов, узбекски гражданин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?