Анкара очаква София да подкрепи членството й в ЕС

Tурция е единствената държава, подкрепила България за членство в НАТО с приемането на специален закон и разчита София да подкрепи членството ѝ в ЕС, заяви посланикът на Турция в България Мехмет Гюджюк.

В лекция, организирана от Атлантическия клуб, дипломатът коментира, че членството на страната му ще бъде от полза за всички европейски държави, но изрази опасения, че има страни, които ще отхвърлят пълноправното ѝ членство. По думите му членството в ЕС е стратегическа цел за Турция и страната се стреми да изпълни съответните икономически и политически реформи, които са необходими и за турската общественост.

Гюджюк посочи, че Турция е шестият най-голям икономически партньор на ЕС и на практика е свързана със Съюза, повече от много други пълноправни членове на Общността.

Посланик Гюджюк съобщи, че турските инвестиции в България са приблизително 300 млн. долара, като по-голямата част от тях идват през трети държави и не са включени в тази сума. Най-голямата турска инвестиция в България - заводът "Шишеджам" за 480 млн. долара се отчита от статистиката не като турска, а като холандска инвестиция.

Според него турските вложения в България са 1.3 млрд. долара и са насочени към производствения сектор, създаването на работна ръка и износ. Той констатира обаче, че двустранният обем на търговията с България е спаднал с около 30 процента през последните две години заради икономическата криза.

По думите му енергетиката е една от основните сфери на сътрудничество между Турция и България. Той каза, че се работи по рехабилитацията на газопровода между България и Турция и има стремеж да се използва и в обратна посока при необходимост. Той определи европейския проект "Набуко" като важен в плановете на Турция за диверсификация на енергийните доставки, а не само на маршрутите.

Той припомни още, че Турция не е имала ядрена електроцентрала, но планира да изгради две. За първата вече е постигнато предварително споразумение с Русия, а за втората, която най-вероятно ще бъде построена паралелно с първата, се водят разговори.

Споделяне

Още от България