Анкара определи резолюцията на ЕП за спиране на преговорите като безсмислена

Бекир Боздаг

Министърът на правосъдието в Турция Бекир Боздаг определи резолюцията на Европейския парламент за спирането на преговорите за членството на страната в ЕС като безсмислен документ, който ще бъде върнат на Брюксел, предаде БГНЕС в петък.

 

„Анкара няма да вземе под внимание този документ, който съдържа клевети. Турция ще върне резолюцията обратно на клеветниците, които са я изготвили. Няма да кажа, че това е политическо решение срещу Турция, защото в него няма политика. Решението бе взето на основата на лъжи, клевети, изопачавания, хиперболи и подвеждащи данни, поднесени от докладчиците“, заяви Боздаг.

 

Той отправи остри критики към основния докладчик Кати Пири, без да посочва името ѝ и я обвини, че е „ръка за ръка с терористите от ПКК и Пенсилвания /където живее проповедникът Фетхуллах Гюлен/, с онези терористи, които са врагове на Турция и избиват народа с атентати“.

 

Боздаг допълни, че докладчикът се е подписал под личните си субективни изводи, които очевидно споделят възгледите на терористите от ПКК, ФЕТО и другите подобни организации, и ги е оформил като общо становище на ЕП.

 

„Много ясно казвам, че докладът представлява мнението на терористичните организации и е внесен в ЕП с подписа на докладчика. С колко представители на властта се е срещнал този докладчик, никой не я приема, ние също. Министерството на правосъдието не я приема, защо? Защото тя адвокатства на терористичните групировки, отразява техните мнения и в официален доклад ги представя горе. Този доклад не е справедлив, обективен и честен. Европейският парламент допусна най-голямата грешка, като взе решението си на базата на доклад, изготвен от човек без репутация в Турция, без пряк опит за наблюдение на фактите, но виждащ ситуацията в страната през очите на терористичните организации. И какво, очакванията му бяха, че едва ли не земята ще се разтърси. Турският народ вижда двуличието на Европа“, посочи правосъдният министър.

 

Боздаг призова Европейския парламент да преразгледа „измамния докладчик и фалшивите му констатации, и да престане да го поддържа, да внимава в подбора на докладчиците, които вредят на отношенията с Турция и да се откаже от тях“.

 

Според него ЕП трябва да ангажира безпристрастни, справедливи и обективни хора, за да се подобряват отношенията с Анкара.

 

В приетата вчера резолюция се акцентира върху резултатите от априлския референдум в Турция и се подчертава, че ако пакетът от поправки в основния закон на страната влезе в сила, страните от ЕС и Еврокомисията са длъжни да прекратят преговорите за членството в ЕС. Резолюцията обаче не носи задължителен характер.

 

В същото време ЕП препоръчва на страните-членки и на ЕК да установят открити и искрени отношения с Турция на базата на общите интереси, както и да се поддържа тясно сътрудничество по въпросите на търговията, енергетиката, икономиката, миграцията и борбата с тероризма.

 

В документа се осъждат атаките на ПКК, отбелязано е, че организацията е в списъка на ЕС като терористична, отправен е и призив тя да свали оръжията. ЕП иска от ЕС да стартира правни механизми, които да наложат забрана върху символите на терористичните организации.

 

Освен това ЕП призовава Анкара да се откаже от строителството на първата турска атомна електроцентрала „Аккую“, но в документа не се споменава проектът за АЕЦ „Синоп“, изграждането на който се планира в сътрудничество с Япония и Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?