Анкара отхвърли твърдения, че търси незаконно връщане на Гюлен от САЩ

Фетфуллах Гюлен

Посолството на Турция в Съединените щати отхвърли като "напълно неверни, нелепи и безпочвени" твърденията, че Анкара може да действа по начини извън закона за екстрадицията на издирван от нея ислямски проповедник, съобщава в. "Хюриет".

В изявление на посолството се изтъква, че живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е истинският организатор на опита за преврат на 15 юли м.г. и Анкара продължава да очаква той да ѝ бъде предаден от Вашингтон.

"Това, че (Гюлен) все още намира убежище в САЩ, предизвиква дълбоко безпокойство и изумление сред турското общество", отбелязва посолството.

"Всички твърдения, че Турция може да се насочи към други пътища, различни от върховенството на закона, за екстрадицията на Гюлен, са напълно неверни, нелепи и безпочвени", се допълва в съобщението.

В петък вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на осведомени източници, писа, че американски прокурор разследва предполагаемо предложение, според което бившият съветник на президента Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин и синът му щели да получат до 15 милиона долара, ако отвлекат от дома му Фетхуллах Гюлен и го предадат на властите в неговата родина.

Адвокатът на Флин отрече спекулациите, че клиентът му е бил замесен в подобен план.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?