Анкара приветства френското решение да деблокира глава в преговорите й с ЕС

Ахмет Давутоглу

Анкара приветства решението на Париж да деблокира главата "Регионална политика" в преговорите на Турция за членство в ЕС, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Решението за деблокирането на 22-ра глава бе обявеновчера от френския външен министър Лоран Фабиюс след среща с турския му колега Ахмет Давутоглу в Париж.

Според Давутоглу решението на Франция показва, че Париж има политическа воля за премахване на препятствията в преговорния процес на Турция за членство в ЕС и е готов за пълноценно сътрудничество.

Това е изключително важно решение, което непременно ще придаде нов импулс в преговорите между ЕС и Турция, каза Давутоглу и добави, че това решение несъмнено ще окаже влияние на развитието на турско-френските отношения..

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. От общо 35 преговорни глави Турция е затворила досега само една глава, отнасяща се до наука и изследвания, а осем преговорни глави са блокирани по редица причини от различни страни членки.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?