Анкара приветства ролята на България в ЕС

Захариева: Преговорите за членство с Турция трябва да продължат

Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева, сн. БГНЕС

"В ЕС България има позитивна роля, ние го забелязваме и по-специално отношението към Турция е радващо за нас" каза още турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на визита в София.

След срещата с българския си колега Екатерина Захариева той коментира, че "България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава".

Тя от своя страна припомни, че България постоянно и последователно е изразявала позиция, че преговорите за членство с Турция трябва да продължат.

За разлика от други европейски страни България не си позволява да повдига въпроси като правата на човека в Турция, например, а акцентира на споразумението между ЕС и Анкара за задържане на мигрантската вълна на турска територия. За българското правителство то е основен приоритет и София често заема протурски позиции на европейско ниво.

Чавушоглу коментира, че България е бил най-активният ротационен председател на ЕС поне за последните 18 години и е приложила "балансиран и конструктивен подход".

Захариева от своя страна отбеляза, че Турция е наш съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията.

В рамките на българското председателство на ЕС през пролетта на 2018 година бе организирана среща на върха ЕС - Турция във Варна.

Активизиране на двустранната търговия

Чавушоглу коментира в София, че двустранната търговия расте, но има още потенциал.

Можем да постигнем 10 милиарда обем, смята той.

По думите му турските бизнесмени осигуряват заетост на около 20 хиляди души в България.

"Нашите фирми имат доверие в България и в същото време властта тук им оказва подкрепа", отбеляза турският външен министър.

Захариева посочи, че в икономиката всяка година виждаме ръст на стокообмена между двете страни.

Ръстът за 2019 г. е 11 процента в сравнение с 2018 г., стокообменът между двете страни е над 4 милиарда евро, но има още голям потенциал. Нашите власти трябва да работят в тясно сътрудничество, за да разширят съществуващите ГКПП, защото по-високият стокообмен води до по-голям трафик, отбеляза тя.

Чавушоглу подчерта, че туризмът също е важна сфера.

Културните паметници трябва да бъдат добре представени, коментира той. По думите му някои визови облекчения биха увеличили туристическия поток.

"В център на енергийната сигурност"

В енергетиката сътрудничеството ще продължи, коментира още той и припомни, че българският премиер присъства на церемонията по откриването на Турски поток.

България и Турция се превърнаха в център на енергийната сигурност, посочи Чавушоглу.

Той изрази надежда министър Захариева да посети Турция, като отбеляза, че в края на март има дипломатически форум в Анталия.

Захариева посочи, че в областта на енергетиката двете страни са важни партньори и чрез изграждането на Балкански поток (така правителството нарича "Турски поток" на българска територия – бел.ред.) това сътрудничество ще се засили още повече.

Тя допълни, че Турция е важна и за диверсификацията на източниците на газ.

Преди това Чавушоглу се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Бойко Борисов посочил, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката. 

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", заявил министър-председателят Борисов.

Българският премиер е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Борисов е изтъкнал целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Министър-председателят е акцентирал върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Българският министър-председател е обърнал внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Премиерът Борисов е изтъкнал още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?