Анкара разследва политици заради енергийните споразумения с България и Русия

Комисиято по разследване на злоупотреби в турския парламент започна да разглежда твърденията за злоупотреби в енергетиката и изслуша вчера по този повод министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, съобщава вестник Миллиет.

Министърът заявил , че във всички споразумения в енергийния сектор, сключени при предходните правителства, са включени клаузи и условия в ущърб на Турция и по този начин са нанесени вреди на държавата. Гюлер обвинил за това тогавашните политици.

Той информирал, че министерството е започнало мащабна работа по разглеждане на сключените по-рано енергийни споразумения и ще поиска съдебни мерки за всички отговорни лица.

Можело да се поиска разследване за бившия премиер Месут Йълмаз и бившите министри на енергетиката Гюнеш Танер и Джумхур Ерсюмер. Парламентарната комисия по разследване на злоупотребите се готви да предложи започване на разследване или създаване на комисия за проучване на тогавашния премиер и някои министри, отбелязва Миллиет.

По повод споразумението за внос на електричество от България, Гюлер заявил, че споразумението е било обвързано с условието в турска Тракия да не се произвежда електричество.

Членът на комисията Юксел Чорбаджъоглу, от Народнорепубликанската партия, нарекъл това капитулация и казал, че Турция официално е била продадена.

Министър Гюлер посочил, че турското обществено мнение е било заблуждавано, като Турция изкуствено е била тласкана в енергийна криза, показвано е било, че има нужда от внос на природен газ и набързо са били сключвани споразумения.

Гюлер изтъкнал в тази връзка, че природният газ , внасян от Русия в рамките на проекта Син поток, е по-скъп от тюркменския природен газ и в договора за внос на руски природен газ има клаузи в ущърб на Турция. В договора имало клауза, която не позволява да се огласява цената.

Министър Гюлер информирал още, че използвайки празноти в договора, Турция е спряла вноса на руски природен газ до юни, но е принудена да да го възобнови, макар че съзнава, че вносът ѝ излиза скъпо.

Според него в периода 1994-98 г., а после до 2000-та година, Турция е доведена до външна зависимост в областта на енергетиката.

По БТА

Още от Бизнес