Анкара ще засилва икономическите връзки с Техеран въпреки санкциите на САЩ

Реджеп Тайип Ердоган посреща Хасан Рохани в Анкара

Турските инвестиции в Иран възлизат на 1,5 млрд. долара. Към момента над 77 турски фирми развиват дейност в тази страна. Те съставляват важна част от двустранните и търговско-икономически връзки между нашите две страни.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред участниците в турско-ирански бизнес форум, който се състоя под домакинството на Съвета за външноикономически връзки на Турция и турско-иранския бизнес съвет.

Във форума участва иранският президент Хасан Рохани, който доведе със себе си голяма група бизнесмени.

Ердоган отбеляза като много важен факт в това сътрудничество подкрепата на турските фирми в момент, когато много чуждестранни фирми започнали да се изтеглят от Иран заради американските санкции още преди те да бъдат въведени, както и че подкрепата на турската страна ще продължи и занапред.

Ердоган подчерта, че е постигнат много голям напредък в политическите отношения между Анкара и Техеран, и посочи, че очакват и търговско-икономическите отношения да се развият в същата степен.

Взаимният стокообмен през 2017 г. е бил 10,7 млрд. долара, очаква се в края на тази година /2018/ да се запази същото ниво.

"Но тези цифри са много под потенциала на нашите възможности. Например през 2012 г. взаимният обмен бе достигнал 22 млрд. долара. Ето защо инвестициите на турските фирми, които работят с Иран, заслужават да бъдат преференцирани. Аз горещо настоявам пред моя скъп приятел Рохани и другите ирански ръководители да осигурят подходящи условия за увеличаване на инвестициите на турските предприемачи. Нашата цел е да увеличим взаимно търговско-икономическия потенциал и на двете страни, като разработваме съвместни проекти", посочи Ердоган.

В разговор насаме между двамата лидери покрай политическите проблеми, между които на първо място се посочва положението в Сирия, Ердоган и Хасан Рохани са се договорили да се предприемат взаимни мерки за разширяване на търговско-икономическите връзки въпреки санкциите на САЩ, посочват турските източници.

Споделяне

Още от Свят