Анкара забранява и достъпа до Ютюб

Реджеп Тайип Ердоган

Турското правителство е наредило да бъде блокиран достъпът до платформата за видеосподеляне Ютюб след разпространението на нови пиратски записи, уличаващи управлението, съобщи Франс прес.

 

Блокирането на Ютюб става седмица, след като подобна мярка бе приложена спрямо социалната мрежа Туитър.

 

Решението за Ютюб е било съобщено на интернет доставчиците и на турските GSM оператори, уточнява електронното издание на в."Хюриет".

 

Изданието посочва, че блокирането на достъпа до Ютюб е направено без съдебно решение, а като прилагане на административна мярка. Решението на Дирекцията по телекомуникации във връзка с Ютюб е било съобщено на интернет доставчиците и на турските GSM.

 

Мярката идва, след като в Ю Тюб бе публикуван запис от разговор на четирима турски високопоставени представители, включително външният министър Ахмет Давутоглу и директорът на разузнавателната агенция Хакан Фидан, в който обсъждат възможна военна операция в Сирия.

 

В аудиозаписа гласът, приписван на Фидан, казва, че планира да изпрати "четирима души (в Сирия), за да изстрелят осем ракети в пуст терен" в Турция, за да се оправдае турски военен отговор.

 

В съобщение турското външно министерство увери, че този запис е бил "манипулиран" и остро осъди случая като "злобна атака" срещу националната сигурност на Турция.

 

Турция блокира достъпа до Туитър миналата седмица, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган заплаши "да изкорени" сайта, където изтекоха записи, разкриващи предполагаеми корупционни действия на политическия елит. Решението беше критикувано в Турция, а също от европейски държави и САЩ.

 

Съд в Анкара нареди вчера прекратяване на тази мярка, която обаче остава в сила, тъй като Дирекцията по телекомуникации разполага със срок от 30 дни, за да изпълни съдебното решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?