Анкара заплаши с война, ако Гърция разшири териториалните си води в Егейско море

Турция отбелязва Празника на победата срещу Гърция през 1922 година

Мевлют Чавушоглу

Евентуално решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде смятано за повод за война, предупреди турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

"Те (Гърция) не могат да разширят това (териториалните си води) до 12 мили (около 22 км) в Бяло море", заяви Чавушоглу. "Това е повод за война, или казус бели", добави той пред телевизия А Хабер.

Както Гърция, така и Турция имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, където няколко гръцки острова се намират близо до континенталната територия на Турция, припомня ДПА. Двете страни, съюзнички от НАТО, водят спорове и за турските проучвания за газ в Средиземно море.

По-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, за което са информирани Италия и Албания. Той добави, че страната може да разшири и териториалните си води и в други морски райони.

Чавушоглу подчерта, че Анкара не се интересува от гръцките териториални води в Йонийско море, но "нашата позиция по Егейско море е изключително ясна".

Турция отбелязва Празника на победата срещу Гърция през 1922 година

Турция отбелязва днес 98-та годишнина от решаващата битка при Думлъпънар срещу гръцките сили във войната за независимост, в момент когато заплахата от нов конфликт с Атина нараства в Източно Средиземно море, предаде АП.

Турската борба за независимост и бъдеще продължава и днес, заяви турският президент Ердоган в послание по повод Деня на победата.

Абсолютно не е съвпадение това, че тези, които искат да ни изключат от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели като онези, които се опитваха да нахлуят в нашето отечество преди един век, каза Ердоган.

През последните седмици и турски, и гръцки военни сили организираха морски учения в райони между Кипър и гръцкия остров Крит. Конфронтацията възникна, когато Турция изпрати проучвателен кораб, съпроводен от военни кораби, да търси запаси от газ и петрол.

Членката на ЕС Гърция твърди, че водите са част от нейния континентален шелф и поиска подкрепа от ЕС, който осъди незаконните действия на Турция и предупреди за потенциални санкции срещу Анкара.

Турция пък твърди, че Гърция и други страни отнемат нейните права да проучва за енергийни ресурси в Средиземно море.

Освен Гърция и Кипър неотдавна Франция, Италия и ОАЕ също проведоха военноморски и въздушни учения в региона.

В събота Турция започна военноморско учение до 11 септември край южното си крайбрежие.

Никой не трябва да има каквито и да било съмнения за нашата решителност по този въпрос и нашата непоклатима вяра в победата, каза Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят