Анкета сочи, че европейците са в криза на доверие, която ражда популизъм

Анкета сочи, че европейците са в криза на доверие, която ражда популизъм

Повечето европейци смятат, че страните им са в упадък, което поражда недоверие към политическите партии и международните институции, водейки към подем на популизма. Това сочи проучване, обхванало по-специално петте най-големи страни в Европа, предаде Франс прес.

В Италия 73 на сто анкетирани твърдят, че страната им е в упадък, в Испания те са 57 на сто, във Франция - 67 на сто, във Великобритания - 57 на сто и в Германия - 47 на сто, показват данни от допитване на центъра "Ипсос глобал адвайзър" през октомври-ноември 2016 г., публикувани в понеделник.

Повечето французи (61 на сто), италианци (60 на сто) и испанци (56 на сто) са убедени, че поколението им живее по-зле от това на родителите им - това мнение споделят 44 процента от германците и 43 процента от британците.

Съответно европейците нямат особено доверие или изобщо се отнасят с недоверие към своите правителства, както заявяват 89 на сто от испанците, 80 на сто от италианците, 77 на сто от жителите на Франция, 70 на всеки сто германци и 66 процента от населението на Великобритания.

Недоверието към международните институции е най-силно в Испания (77 на сто от отговорите); следват Франция с 65 на сто, Италия с 64 на сто, Германия и Обединеното кралство с по 59 процента.

Това подхранва популизма, показва анализът на данните. С изключение на Германия с 34 на сто, повечето запитани смятат, че страната им има нужда от силен ръководител, който да изземе властта от управляващите днес - 72 на сто в Испания, 70 на сто във Франция, по 67 процента в Италия и Великобритания.

За подобряване на положението в страната 80 на сто от французите изразяват готовност да гласуват за "лидер, готов да промени правилата на играта" наред с 68 процента от италианците и 50 на сто от британците, но само 21 на всеки сто германци.

В Испания 62 процента от участниците заявяват дори, че може да гласуват за партия или лидер, готов "коренно да промени статуквото".

А 52 процента от испанците и 51 на сто от французите са готови да гласуват за партия, чийто водач казва онова, което мисли, независимо че може да обиди някого.

Накрая, страните, пострадали наскоро от тероризма, са по-склонни да се обявят за борба срещу него с всички средства, дори ако бъдат ограничени гражданските свободи - това заявяват 59 на сто от запитаните във Франция и 55 от белгийците срещу едва 35 на сто анкетирани в Италия и 31 процента в Испания.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?