Анкетна комисия да търси "изчезнали“ 60 млн. лв. от резерва на НЗОК, предлагат БСП и ДПС

Парламентарната група на левицата е събрала подписи и внася искане за създаване на анкетна комисия, която да установи къде са отишли 60 млн. лв. от резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). На брифинг в кулоарите на НС в четвъртък зам.-шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков съобщи, че под предложението са се подписали депутати от БСП и ДПС, а срокът за работата на комисията е месец.

Като аргумент за нуждата от сформиране на комисията от левицата посочиха, че през януари бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев е съобщил, че към 31 декември 2009 г. в сметките на НЗОК в БНБ е имало 860.3 млн. лв., а миналата седмица наследникът му министър Анна-Мария Борисова е отговорила на парламентарно питане, че към 31 март т.г. по двете сметки на касата има 800 млн. лв.

Губят се 60 млн., заяви Миков, като каза, че в същото време по официални данни са събрани с 41 млн. лв. повече от здравни вноски за първите три месеца от тази година.

Миков коментира още, че планираното увеличение на излишъка на НЗОК е с 829 млн. лв. за цялата година, т.е. за първото тримесечие резервът на НЗОК трябва да надхвърли 1 млрд. лева.

"Не само не се изпълнява законът за бюджета в приходната му част, но явно се харчат средства или се разпореждат с тях по незаконосъобразен начин“, смята той. Според него парите от резерва на касата са събрани за здравеопазване и не могат да се ползват за какво да е.

Споделяне

Още по темата

Още от България