Анкетна комисия, доминирана от ГЕРБ, ще проучва цените на медикаментите

Анкетна комисия, доминирана от ГЕРБ, ще проучва цените на медикаментите

Парламентът създаде временна анкетна комисия, която да проучи причините, довели до повишаване на цените на някои лекарства. Предложението на БСП и ДПС, направено още миналата седмица, бе прието с 94 гласа "за", 5 "против" и 41 “въздържал се“.

Двете опозиционни партии настояваха комисията да е за "проверка на всички данни за действията, както и за бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти“.

По искане на новия председател на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) обаче комисията в крайна сметка беше гласувана като “Комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени лекарствени продукти заплащани от НЗОК или бюджета на държавата и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи“.

За да не се превърне тази комисия в лов на вещици, от ГЕРБ предложиха и се прие комисията да е на квотен принцип от 13 депутати. Опозицията настояваше да е на паритетен принцип. При сегашния състав на комисията ГЕРБ заедно с независимия депутат в нея имат мнозинство. Според Мая Манолова от левицата с тази комисия мнозинството “ще замете следите“. От БСП и ДПС коментираха, че по този начин се подменя идеята и затова по-голямата част от техните депутати се въздържаха при гласуването

От ГЕРБ предложиха председателското място на социалистите, които обаче отказаха в знак на протест.

В комисията ще участват 13 депутати – шестима от ГЕРБ, по двама от ДПС и Коалиция за България и по един от “Атака”, Синята коалиция и независимите.

Председател ще е Галина Милева от ГЕРБ, а останалите представители на управляващата партия са Геновева Алексиева, Даниела Дариткова, Анатолий Йорданов, Диана Йорданова и Даниела Миткова. Независимият народен представител, който влиза в състава на комисията, е Цвета Георгиева, която напусна “Атака“. От “Атака” в комисията влиза Станислав Станилов. Представителите на БСП са Мая Манолова и Евгений Желев, на ДПС - Хасан Адемов и Нигяр Джафер, а на Синята коалиция Ваньо Шарков.

По време на обсъждането съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че целта на комисията трябва да е определяне пакет от мерки в лекарствената политика. Сините вече имат такива, които представиха в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?