Анна-Мария Борисова: Надявам се моралните ценности да вземат връх в тази държава

Здравният министър Анна-Мария Борисова използва характерния за нея оригинален подход, за да коментира изнесените от финансовия министър Симеон Дянков данни, че чиновници в нейното министерство получавали по три-четири заплати месечно за една и съща дейност.

“Заех поста на министър на здравеопазването с пълното съзнание за провеждане на политика на прозрачност“, коментира тя пред журналисти в здравното министерство в петък и посочи, че иска да каже “следните четири изречения“, след което започна да чете изреченията, като преди всяко съобщаваше кое по ред е то.

“Първо изречение: Информацията, която сега се изнася в медиите във връзка с възнагражденията на част от служителите на Министерството на здравеопазването (МЗ) и прекомерно нарасналия щат са предмет на обсъждане и проучване от новото ръководство на МЗ още от първия ден на встъпването ми в длъжност.

Второ изречение: В момента приключва събирането на данни и обобщаването им, след което ще бъде изнесена цялата информация пред обществото.

Трето изречение: Информацията ще бъде публикувана в страницата на МЗ в най-кратък срок и ще включва броя на комисиите, основанието за създаването им, както и механизма и размера на финансирането им.

Четвърто изречение: Новото ръководство ще предприеме категорични действия по привеждане на заплащането в съответствие с обема и качеството на работа, като по този начин ще се постигне драстично намаление в заплащането на този вид дейност.“, издекламира Борисова.

“Искам да благодаря за вниманието, надявам се моралните ценности да вземат връх в тази държава", завърши тя, след което стана и си тръгна, а въпроси не бяха предвидени.

Преди ден Дянков обяви, че чиновници от здравното министерство са имали по един основен трудов договор и по няколко граждански, като по този начин си докарвали три-четири заплати месечно. Парадоксално било, че гражданските договори били за консултантски дейности, свързани главно с разработването на проекти и програми, финансирани с евросредства, а до момента здравното министерство не е усвоило и лев от ЕС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?