Анна-Мария Борисова: Не искам да говоря, оставете ме да работя

Анна-Мария Борисова: Не искам да говоря, оставете ме да работя

Проф. Анна-Мария Борисова се закле в сряда като министър на здравеопазването, след като депутатите одобриха кандидатурата ѝ. Тя демонстрира характерната за нея некомуникативност като отказа да отговаря на депутатски въпроси за визията ѝ за здравеопазването. Този път обаче Борисова показа и непозната до този момент нейна черта – че може да не се усмихва. Тя запази каменно изражение на лицето по време на изказванията на депутатите, продължили почти два часа. След гласуването тя не се включи в организирания коктейл в парламентарното кафене, а излезе на бегом от сградата на Народното събрание, отказвайки да отговори и на журналистически въпроси.

Тя все пак обясни желанието си да запази мълчание от парламентарната трибуна. Това стана след като на два пъти отклони питането на председателя на парламента Цецка Цачева желае ли да отговори на поставените ѝ от опозиционни депутати въпроси. Борисова вдигна ръка и поиска думата минути след като разговаря на “ухо“ с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Борисова към депутатите: Оставете ме да работя

Уважаема г-жо председател, дами и господа народни представители.

Позволете ми най-напред да ви благодаря за толкова хубавите думи, които характеризираха моята личност и от ляво, и от дясно, и от центъра. Благодаря ви от името на всички лекари в страната. Защото днес аз представлявам лекарите. И вие проявихте изключително уважение към лекаря. Защото аз съм лекар. Благодаря ви.

На второ място. Смятате ли, че аз не бях проучила процедурата? Мисля, че не се съмнявате, че съм я проучила. И аз знаех, че не съм длъжна да отговарям. И реших да се възползвам от това. А защо? Защото не искам само да говорим. Искам да работим. Да приключваме с разговорите и да работим. Има една реплика, която аз бих използвала: По делата им ще ги познаем. Оставете ме да работя. Благодаря за вниманието.

“Не искам само да говорим. Искам да работим. Оставете ме да работя“, обърна се към депутатите Борисова. Тя обясни, че е наясно с процедурата в парламента и е решила да се възползва от правото си да мълчи. Язвителните думи на опозиционните депутати Борисова коментира така: “Благодаря ви от името на всички лекари в страната. Защото днес аз представлявам лекарите“.

При представянето на кандидатурата премиерът Бойко Борисов наблегна на професионалния опит на Борисова. Той специално акцентира върху факта, че Борисова има две дисертации. “Тя е трети, повтарям трети мандат председател на Българското дружество по ендокринология“, заяви премиерът.

От БСП, ДПС и РЗС обаче изразиха резервираност относно качествата на Борисова, тъй като до момента не са чули визията ѝ за управление.

“Освен да е професионалист и мениджър с управленски качества и административен опит, министърът трябва да притежава и политически опит, защото медицината е наука, а здравеопазването е политика“, заяви Хасан Адемов (ДПС). “В този ред на мисли не е достатъчно да си труднокомуникативен, да действаш по-решително и бързо, за да спреш течовете в системата. Тези качества предполагат само и единствено да посочиш с пръст виновника и да продължиш да се срамуваш да произнасяш думата реформа. Ние нямаме намерение да поставяме под съмнение качествата на проф. Борисова. Още повече, че за нас те останаха прикрити зад загадъчна усмивка“, каза Адемов.

Янаки Стоилов (Коалиция за България) пък постави конкретни въпроси към Борисова и посочи, че според отговора групата ще прецени дали да я подкрепи. Левите депутати поискаха да разберат каква ще е политиката на Борисова по отношение на болничната реформа, как ще бъде преодоляно забавянето в плащанията към лечебните заведения и би ли подкрепила предложението на БСП да се отблокират 450 млн. лева от резерва на НЗОК. Попитана от Цачева иска ли да отговори, Борисова размаха пръст пред лицето си и каза: “не“. Тя отказа да отговори и на въпроса на друг ляв депутат - Петър Курумбашев – ще поиска ли актуализация на бюджета за здравеопазване.

Курумбашев обърна внимание, че за разлика от друг път, когато има смяна на министри, в залата не присъства освобождаваният министър – Божидар Нанев. “Като видях сутринта, че в залата е министър Симеон Дянков, се притесних дали няма да сменяме него, но се успокоих, че не е това поводът“, пошегува се Курумбашев.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиця Иван Костов защити Борисова и каза, че тя не подлежи на парламентарен контрол, докато не бъде избрана. Той припомни, че парламентарната практика не изисква кандидатът за министър да бъде изслушван. Този аргумент беше контриран от зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, който даде за пример наскоро гласувания за министър по еврофондовете Томислав Дончев, който говори пред депутатите.

“Това е един опит, г-жо Борисова, народните представители да си кажат приказката, това са табиети на Народното събрание“, обърна се Костов към Борисова.

Костов попита защо опозиционните депутати не са задали въпросите си на бившия здравен министър Евгений Желев. “Защо сега ставате умни по тези толкова важни въпроси? Защо когато сте били предизвикани от самото управление, от неговите изпитания, не го направихте? Защо тогава не сте гледали в правилната посока? “, каза Костов.

След заседанието на Министерския съвет Борисова се е срещнала в Министерството на здравеопазването с предшественика си Божидар Нанев, съобщиха от здравното министерство. В четвъртък ще бъде първата ѝ пресконференция за медиите.

И новият шеф на НЗОК ще е жена

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на дебатите в парламента преди гласуването, съобщи, че новият директор на НЗОК също ще бъде жена. На излизане от парламента премиерът каза, че ще се срещне с Борисова, за да обсъдят името на новия шеф на Здравната каса.

Директорското място в НЗОК се овакантява, тъй като съдът отстрани от поста Жени Начева, след като ѝ бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба.

Жени Начева си депозира оставката в деловодството на парламента в късния следобед в сряда. Предстои да бъде освободена от Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България