Анна-Мария Борисова отрече конфликт на интереси в лекарствената политика

Здравният министър Анна-Мария Борисова отрече да има конфликт на интереси в областта на лекарствената политика по време на петъчния парламентарен контрол. Темата бе повдигната от депутата от левицата Янаки Стоилов, който накара Борисова да коментира това, че е участвала в десет клинични проучвания преди да стане министър, а заместникът ѝ Иван Миланов – в 38.

“В нито едно от десетте клинични проучвания, в които аз съм участвала, лекарството не е влязло в България. Това са лекарства, които са някъде в света, но за съжаление, нито едно от тях не е влязло в България“, заяви Борисова.

“Не бих могла да лобирам, аз просто бях високо ценен експерт за проучвания“, каза тя.

Борисова се похвали, че единствената статия в Япония от български ендокринолог е нейна и е цитирана в 80 държави.

Тя посочи, че не може да отговаря от името на заместника си Иван Миланов и може да даде подробна справка след като разговаря с него, но все пак го защити.

Съмненията около Миланов са за това, че докато е участвал в клиничните проучвания, е бил член на Комисията по позитивния лекарствен списък, която одобрява заплащаните от здравната каса медикаменти.

“Оказва се, че едни и същи хора оценяват качествата на определен медикамент и после взимат решение дали той да се плаща от касата“, каза Стоилов. Борисова обаче изрази съмнение, че голяма част от лекарствата, в чиито проучвания е участвал заместникът ѝ, изобщо са влезли в страната.

По време на петъчния парламентарен контрол Борисов съобщи още, че натрупаните задължения на болниците в страната възлизат на 345.6 млн. лева, от които 93.4 млн. лв. са просрочени. Борчовете на държавните болници са 281.7 млн. лв., а на общинските - 64 млн. лева.

Борисова съобщи, че в същото време проверка на Изпълнителна агенция “Медицински одит“ показала, че по банкови сметки болниците имат спестени около 40 млн. лева от отпуснатите им средства за капиталови разходи. Тя не се ангажира с отговор дали това е законно и посочи, че на този въпрос трябва да отговори юрист.

Споделяне

Още по темата

Още от България