Анна-Мария Борисова се изгуби из стълбовете на здравното осигуряване

Анна-Мария Борисова се изгуби из стълбовете на здравното осигуряване
Промяна в сегашния здравноосигурителен модел едва ли ще има, стана ясно от обясненията на здравния министър Анна-Мария Борисова в петък.

“В момента ние имаме едно минимално осигуряване и във всички случаи на нас ни трябват и допълнителни осигурявания. На нас ни трябва втори, доброволен осигурителен стълб. Това е нещото, върху което се мисли, работи и най-вероятно следващата година ще отидем много напред по този въпрос“, заяви тя пред бТВ. Попитана от водещия предлага ли нова здравна вноска Борисова заяви, че “предлага да има втори стълб за здравно осигуряване и той да бъде доброволен“. “Така е в цял свят“, отсече тя.

Това нейно виждане не се различава по нищо от настоящата ситуация, при която всеки е длъжен да плаща осигуровки в държавната каса, а, ако желае, може да внася допълнителни вноски в частните здравноосигурителни фондове за допълнителни услуги. В момента по данни на Комисията за финансов надзор допълнителна здравна вноска в частни фондове плащат 191 495 души.

Изявлението на Борисова за втори допълнителен стълб идва само ден, след като в отчета си за една година управление правителството на ГЕРБ обяви като основна цел за втората година от мандата си “подготовка за въвеждане на трети стълб на здравното осигуряване“.

Промяната в здравноосигурителния модел беше отложена за 2011 година, когато здравната вноска се предвиждаше да се вдигне от 8% на 10%.

Досега от ГЕРБ бяха лансирани намерения за въвеждане на тристълбов модел, при който освен първия задължителен стълб да има втори – също задължителен и трети – доброволен. Автор на тази идея бе наскоро простилия се с всички ръководни постове Лъчезар Иванов.

Той предлагаше през 2011 г. всички здравноосигурени да бъдат задължени да се осигуряват допълнително, а вноската да бъде увеличена от 8% на 10%. Идеята беше да има един основен пакет, който ще се покрива от касата и втори – допълнителен, за който осигуряването ще става във фонд по избор.

Лайтмотивът на този модел беше, че в частни фондове ще се осигуряват допълнително само работещите, а пенсионерите, децата, студентите и всички, чиито здравни вноски се плащат от държавата, няма да си избират частен фонд, а ще бъдат осигурявани за допълнителния пакет медицински услуги пак в НЗОК.

Въпросът с това какъв здравноосигурителен модел да бъде избран стои на дневен ред отдавна и бе един от спорните казуси през мандата на тройната коалиция, като до края БСП, НДСВ и ДПС не стигнаха до консенсус. Според експерти обаче действителна алтернатива на сегашната ситуация може да има само при пряка конкуренция между държавната и частните каси, при която хората избират къде да се осигуряват.

Споделяне

Още по темата

Още от България