Анна-Мария Борисова заложник на Симеон Дянков

Здравният министър Анна-Мария Борисова за първи път призна в сряда, че е заложник на финансовия министър Симеон Дянков и отправи критики към него за кризисната ситуация с финансирането на здравеопазването. Същевременно тя защити концепцията си за здравна реформа, но уточни, че тепърва предстои да се уточни какво ще покрива гарантирания от здравните вноски пакет, плащан от НЗОК, и какво ще се доплаща над него по линия на допълнителните доброволни фондове или кеш. Борисова заяви пред бТВ, че това ще стане след остойностяването на медицинските услуги и не скри недоволството си, че този ангажимент, поет от Симеон Дянков, все още не е изпълнен.

Новите цени на клиничните пътеки вече трябваше да се факт, тъй като Дянков иззе тази дейност от лекарите и НЗОК и уж започна остойностяването още миналата есен. Борисова обаче е скептична, че остойностяването ще е готово скоро дори година по-късно. Тя не знае защо това не е свършено досега. Според депутати от ГЕРБ обаче по-късно в сряда в Министерския съвет министърът на финансите Симеон Дянков ще представи новата система за остойностяване.

Попитана какво ще каже на хората, които биват връщани от болниците, Борисова заяви: “Че има проблем с финансирането на лечебните заведения“. Според нея това, което НЗОК дължи на болниците, трябва да бъде изплатено.

“Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко отколкото средно в европейските страни. Но ние имаме малък БВП и отделяме малък процент от този малък БВП и съвсем естествено накрая остава малка сума“, каза Борисова.

Здравният министър отново заяви, че лекарите са прави да подготвят стачка заради това, че не си получават заплатите. “Не може да имаш семейство, което да издържаш и да получаваш 40%-50%-60% от заплатата си. Трябва да се разплатят с лекарите“, каза Борисова. Тя отрече да има конфликт със Симеон Дянков, но посочи, че има позиция.

“Мисля, че е редно да се разплати с болниците, защото те мизерстват“, допълни Борисова и определи като хубава и интересна идея намерението на неин колега да организира “съд на честта“ за лекари в управлението.

Тя посочи, че отново заради Дянков не може да въведе и електронната здравна карта, с която да се упражнява контрол върху системата. “За съжаление той е финансовият министър, какво да се направи“, коментира здравният министър.

Освен с Дянков обаче Борисова има проблем и с други представители на ГЕРБ. Това става ясно от противоречащите си изказвания на министъра, премиера Бойко Борисов и зам.-шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Борисова се нае да дообясни изказването на премиера Бойко Борисов, направено късно във вторник, че “няма да се въвежда допълнително 20 % заплащане на здравните услуги“. Борисов обяви това след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и думите му моментално бяха изтълкувани като отмяна на доплащането. И в момента, когато клиничната пътека не покрива всички разходи за лечението, пациентът доплаща разликата.

Зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви пред БНР, че появата на “една такава концепция на сайта на Министерството на здравеопазването компрометира идеята за усъвършенстване на здравноосигурителния модел“. По думите ѝ концепцията не е била консултирана със законодателната власт и “през 2011 г. няма да се въвежда доплащане за медицински услуги“. Не става ясно дали това означава, че ГЕРБ ще направи здравеопазването напълно безплатно при това положение.

Борисова обясни това, което предстои да се прави така: “Ние имаме държавен задължителен, солидарен фонд, но той е недофинансиран, така е и в другите страни. И това е наложило над този пакет от държавния фонд, да има надграждане и доплащане, за да се преодолее това недофинансиране. Това именно става с доброволния здравен фонд, Кога един човек ще реши да участва в такъв фонд? Когато той пожелае. Пациентът, който участва в този фонд, той играе ролята на контрольор защото със собствените си пари участва в собственото си лечение. Той ще играе роля в системата как му се харчат парите. Ако ти си внасяш 5 лева на месец, 60 лева на година ти участваш в този доброволен здравен фонд. Ти можеш да плащаш, примерно 2.50 лева, а другата част, ако ти се случи да влезеш в болница, ще доплатиш”.

Борисова увери, че хроничните и социално значими заболявания ще се покриват на 100% от основния пакет.

Споделяне

Още по темата

Още от България