Анна Политковская

Журналистката Анна Политковская е разглеждана като най-безкомпромисната критичка на руския президент Владимир Путин. На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна пред асансьора на дома ѝ в Москва. 

Родена на 30 август 1958 г. в Ню Йорк, САЩ, в семейството на руски интелектуалци, попаднали за кратко време в дипломатическия руски корпус в САЩ след края на сталинизма и впоследствие отзовани обратно в СССР. Въпреки че има американско гражданство, което би ѝ дало сигурност и комфорт извън Русия, Анна Политковска остава да работи в родината си, която обича дълбоко и безрезервно.

За изключителната си работа руската разследваща журналистка стана приживе носител на редица европейски и международни награди, между които Европейската награда за мир и алтернативната Нобелова награда за мир. Посмъртно през декември 2006 г. ѝ бе присъдена наградата на Съвета на Европа за изключителен принос за демокрация и хуманност.

На 7 март 2007 г., шест месеца след трагичната ѝ смърт, нейният “Руски дневник” излиза на европейския литературен пазар в първо (немско) издание (“Дю Монт”). Записките си в него разследващата журналистка води от 2003 г. до 2005 г.

Приходите са предназначени за специален фонд за подкрепа на демократизацията в Русия на името на загиналата, според източник на изданието.

Фин идеалист по дух, Анна Политковска е изключително рационална и безкомпромисна  в оценката си за личности и явления сред управляващата руска класа, руската опозиция, западните политици и чеченските среди.

С разрешение на немското издателство “Дю Монт” части от скрипта на  “Руски дневник” са предоставени за предпремиерна публикация в сп. “Венити Файър”-Германия и препубликация в превод на български език в сп. Point of view   

Превод от немски език и редакция: Весела Илиева и Георги Петров

Споделяне

Още по темата

Още от