Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ в цялата страна

Доброволни, анонимни и безплатни консултации и изследвания за ХИВ ще се извършват в цялата страна в рамките на Европейската седмица за изследване на болестта (21-28 ноември), съобщиха от Министерството на здравеопазването.


Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.

Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Според експерти инфектираните с вируса в Европа са 2.3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. Половината от ХИВ - позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия.

В Европейската седмица за изследване за ХИВ в България ще севключат 28 регионални здравни инспекции, 26 неправителствени организации, общини, училища, университети, търговски центрове и заведения, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи.

Министерството е публикувало списък с местата, където ще се извършват безплатните и анонимни изследвания.

Споделяне

Още от България