Анонимните атакуват израелски сайтове

"Анонимните" (Anonymous) започнаха масова атака срещу израелски интернет сайтове в кампания, кръстена #OpIsrael в знак на протест срещу военните действия на Израел в ивицата Газа.

 

В петък вечер са започнали опитите за блокирането на стотици сайтове - от правителствени като този на Министерството на външните работи през такива на туристически агенции до частни блогове.

 

В съобщение в Туитър организацията обявява, че са пробили защитата на "Машав" - програмата за международно развитие на външното министерство, и са проникнали до базата данни. Часове по-късно сайтът бе недостъпен. Това се случи и с други израелски сайтове като на някои от тях бяха качени протестни надписи.

 

Още в сряда "Анонимните" разпространиха декларация, в която се казва: "Прекалено дълго както ние, така и целият свят, стояхме безучастно и гледахме с отчаяние варварското, брутално и осъдително отношение на израелската армия към палестинския народ в т.нар. окупирани територии."

 

В петък съобщението допълваше: "Причините за намесата чрез #OpIsrael трябва да са пределно ясни на всички - случващото се в Палестина и потисничество. Те нямат военноморски сили, армия или бойна авиация. В Газа не се води война".

 

Организацията изтъква също, че не напада евреите: "Анонимните не са използвали никакви антисемитски изрази в своята кампания, нито подкрепяме по какъвто и да е начин палестинските военни действия или групировките от съпротивата... целта ни е да защитим правата на палестинския народ".

 

"Анонимните" публикуваха списък с около 700 сайта, които са атакували, но много от тях са активни. В списъка са още сайтовете на партия "Кадима", на банката Bank Jerusalem, на авиокомпания за туристически обиколки с джипове, фирма за модни аксесоари и сервиз за ключарски услуги.

Споделяне

Още от Свят