"Анонимните" разбиха сайта на външното министерство на Хърватия

След като миналата седмица на два пъти разбиха страницата на хърватския президент Иво Йосипович и на хърватската Агенция за защита на авторските права (ZAMP), хакери от групата "Анонимните", недоволни от международното споразумение за защита на авторските права в Интернет АСТА, през изминалата нощ разбиха и страницата на министерството на външните работи на Хърватия, съобщи Танюг.

В посланието, написано на страницата на министерството, "Анонимните" заявяват, че "рушенето на интернет сайтове не е опит за рушене на демокрацията, президента и правителството. С този акт не искаме да навредим на никого по никакъв начин, а искаме да изразим недоволство от споразумението АСТА. Не сме хакери, а граждани от всички слоеве на обществото и по този начин обръщаме внимание на всеки съзнателен гражданин на Хърватия, че нас, които се борим за свобода на Интернет, за свободен поток от информации и независима журналистика, продължава да ни има".

Изтъквайки, че международното спорзумение АСТА застрашава личното пространство на потребителите, гражданските свободи, иновациите, свободата на движението на информация, "Анонимните" заявиха, че не желаят да се превърнат в роби на корпорациите в Интернет.

Те призоваха всички граждани да им окажат подкрепа и в колкото може по-голям брой да излязат на протести и да подкрепят техните действия. За разлика от президента Йосипович, който подкрепи споразумението АСТА, в хърватското правителство са по-малко решителни по този въпрос. Премиерът Зоран Миланович заяви, че правителството ще вземе решение за АСТА след обширна дискусия, а заместник-министърът на културата Тамара Перишич каза, че никой няма да накара Хърватия да подпише това споразумение.

Интересите на АСТА се легитимни, но не могат да се осъществят на цената на нарушаване на човешките права и личното пространство, заяви премиерът Миланович. Правителството няма да подписва споразумение, което по какъвто и да било начин представлява нарушаване на гражданските права и свободи, каза той.

Миналата събота пред сградата на хърватското външно министерство се състоя протест на около 300 души, недоволни от споразумунието АСТА.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?