АНС на САЩ проследила за месец 60 млн. телефонни обаждания в Испания

АНС на САЩ проследила за месец 60 млн. телефонни обаждания в Испания

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е прехванала и проследила 60 милиона телефонни обаждания в Испания за периода 10 декември 2012 г. - 8 януари 2013 г. Това е ставало без съгласието на властите в кралството, съобщава вестник "Паис", като се позовава на сведения, предоставени от британския журналист Глен Грийнуолд.

Вестникът уточнява, че АНС не си е поставяла за цел в Испания да узнава съдържанието на телефонните разговори, а е установявала продължителността им, номерата и местонахождението на абонатите.

Изданието припомня, че по разпореждане на министър-председателя Мариано Рахой посланикът на САЩ в Испания Джеймс Костос е привикан в испанското министерство на външните работи. Повод за това са публикации в местния печат, според които американските спецслужби са се занимавали със следене не само на милиони обикновени испанци, но и на политици и членове на правителството.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо е на посещение в Полша и затова посланикът ще бъде приет от заместника му Иниго Мендес де Виго.

По данни на "Паис" испанските спецслужби са започнали проверка на достоверността на сведенията за масов електронен шпионаж от страна на американските им колеги, включително прехващане на телефонни обаждания, есемеси и кореспонденция на испански граждани по електронната поща. Мадрид обаче не възнамерява да действа в ущърб на взаимодействието със САЩ в областта на сигурността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?