Ансамбъл "Сухишвили" ще изпълни в България танца, изигран от неговия основател пред Сталин

Снимка: БГНЕС

Грузинският национален балет "Сухишвили" ще изпълни в България танца, изигран от неговия основател пред Сталин, съобщават организаторите.

Възстановката е на главния хореограф на "летящите грузинци" Илико Сухишвили, кръстен на легендарния си дядо - създател на ансамбъла, предаде БТА.

През 1937 г. Лаврентий Берия - началник на съветските тайни служби, съветва Сталин да разстреля всички, които носят фамилията Рамишвили, обявявайки ги за меншевики. Страстният танц на Илико Сухишвили в кабинета на Сталин силно впечатлява диктатора и спасява от разстрел Нино Рамишвили, обявена за враг
на народа. По-късно Нино става съпруга на Илико и съосновател наГрузинския национален ансамбъл.

На предложението на Сталин: "Помоли, каквото искаш", Илико Сухишвили отговаря: "Искам ваша снимка с автограф". В този момент той получава разрешение от вожда за създаване на ансамбъла. На следващия ден непознат мъж в дълъг черен шлифер носи на Илико Сухишвили снимка с автограф на Сталин. Точно този автограф нееднократно е спасявал семейство Сухишвили-Рамишвили.

Твърди се, че сред големите почитатели на ансамбъла през годините са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Шарън Стоун, Пеле, Ив Монтан. За 67 години формацията изнася над 10 000 концерта на петте континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите, надхвърля 50 милиона души.

В България "Сухишвили" идва за трети път по покана на Degris Events. Спектаклите са на 29 и 30 ноември в София и Пловдив, на 2 и 3 декември в Бургас и Варна.

Споделяне

Още от