Ансамбълът по художествена гимнастика стана световен шампион

Фаворитът Русия гони бухалка извън терена и остана без медал

ЕПА/БГНЕС

Българският ансамбъл спечели титлата в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в турския град Измир за първи път след 18 години. Така беше постигната историческата 10-та абсолютна световна титла за България в историята на ансамблите. За последно българките са стъпвали на върха през 1996 г. в Будапеща.

Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха без грешка и двете си съчетания. Така събраха сбор от 34.449 точки, след като получиха за композицията си на бухалки 17.133 точки, а на три топки и две ленти 17.316 точки.

Златните отличия на ансамбъла ни бяха връчени от президента на Международната федерация по гимнастика Бруно Гранди.

В неделя грациите ни ще се борят за медалите във финалите на отделните уреди.

Големият фаворит олимпийският шампион Русия остана без медали. Причината бяха големи грешки при изпълнението на съчетанията. На една от руските гимнастички се наложи да гони бухалка извън терена. Неточности бяха допуснати и в съчетанието на ленти и топки, като една от лентите се завърза на възел, което е сериозна грешка. Така Русия остана четвърта с 33.949 точки след 16.133 точки на бухалки и 17.816 точки на топки и ленти.

Сребърните отличия отидоха за Италия, чийто ансамбъл събра 34.282 точки.

Бронзът остана за защитаващия титлата отбор на Беларус. Ансамбълът им допусна грешка на бухалки, но изигра безупречно съчетанието на топки и ленти и събра сбор от 34.133 точки, който се оказа достатъчен за третото място.

Сред съдиите в надпреварата беше и българката Даниела Велчева.

Световното първенство по художествена гимнастика завършва в неделя с финалите на отделните уреди при ансамблите, които започват в 15 часа.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?