Ансамбълът по художествена гимнастика взе европейско злато на топки и въжета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова изигра отлично съчетанието си на топки и въжета и спечели златен медал на европейското първенство в Гуадалахара, предаде БТА.

Състезателките получиха оценка от 22.825 точки, от които 14.200 за трудност. На второ място е Италия с 22.350 точки, а на трето - Азербайджан с 20.350 точки.

Отборът на Русия, който стана шампион в многобоя, допусна много грешки и завърши едва седми с 18.000 точки. С това изпълнение българските гимнастички показаха страхотен характер, след като допуснаха грешки вчера на топки и въжета и завършиха на трето място в многобоя, а по-рано днес имаха и неточности на финала с пет обръча. На финала на пет обръча българският ансамбъл се класира на четвърто място с 21.250 точки, от които 13.400 за трудност.

Европейската титла на обръчи спечели Италия с 22.350 точки. На второ място е Украйна с 22.100 точки, а едва на трета позиция остана Русия с 21.600 точки. Рускините също допуснаха грешки и като цяло не се представиха на ниво днес.

"Това не беше нашето състезание. Виждате, че момичетата могат да играят много по-добре. Чудесно е обаче, че ние самите сме си отговорни за нашите действия. Все още те не са състезатели, трябва да станат състезатели, на път сме. Аз съм максималист и считам, че съчетанията ни трябва да са топ, за да получим високи оценки", коментира Весела Димитрова след края на надпреварата.

"Много тежко състезание. Ансамбълът ни няма конкуренция, но на мен ми проличаха слабите места, върху които трябва да се работи до световното първенство. Аз съм щастлива от този резултат и от всичко, което се случи тук, защото необходимото, което трябваше да стане до световното първенство, вече се случи. Трябва да се направят някои промени в подготовката и всичко ще бъде в положителна посока", добави президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Така до момента България има общо четири медала от континенталното първенство - днес злато на ансамбъла на финала на три топки и две въжета, сребро на Татяна Воложанина на финала на обръч при девойките, както и две бронзови отличия в многобоя при ансамблите и в отборната надпревара вчера.

От 16.00 до 20.30 часа е надпреварата за многобоя при жените с участието на Катрин Тасева и Невяна Владинова.

Споделяне

Още от Спорт