Анталия е изгубила 3 млрд. долара от липсата на руски туристи този сезон

Анталия е изгубила 3 млрд. долара от липсата на руски туристи този сезон

Загубите на турския окръг Анталия от забраната за продажба на туристически пакети в Турция на руски туристи през този сезон са оценени на около 3 милиарда долара, съобщи в петък пред журналисти президентът на Търговско-промишлената палата на окръг Анталия Давут Четин.

Той уточни, че това са само парите за хотелите и самолетните полети, без да се смятат загубите на разходите, които туристите биха направили в ресторантите и магазините.

Анталия е най-популярният турски курорт сред руските туристи. През 2014 г. Турция е била посетена от 4.5 милиона руснаци, от които 3.5 милиона са почивали в Анталия. През 2015 г. заради отслабването на курса на рублата туристическият поток от Русия към Турция е намалял до 3.5 милиона, от които 2.7 милиона са посетили Анталия.

Четин прогнозира, че следващата година Анталия може да очаква 2-2.5 милиона руски туристи.

Русия забрани продажбата на туристически пакети за Турция и чартърните полети до тази страна, след като на 24 ноември миналата година турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24.

На 30 юни тази година руският президент Владимир Путин отмени забраната за продажба на туристически пакети за Турция на руски граждани, но търсенето остана слабо, докато в края на август не бе отменена и забраната за чартърни полети. От този момент Анталия е била посетена от 50 хиляди руснаци, съобщи Четин, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?