Анти-Гешев блокадата на Орлов мост се разраства, може да продължи цяла нощ

Протестиращите се заканват да останат цяла нощ на Орлов мост, сн. БГНЕС

Блокадата на Орлов мост в София в знак на протест срещу безалтернативния избор на Иван Гешев за главен прокурор се разраства и прииждащите след края на работния ден демонстранти се заканват да останат там през цялата нощ, преди в петък сутринта да подновят недоволството си с шествие пред Президентството.

На шосето са разпънати палатки и шатри, хора с кучета са насядали младежи свирят на китара и пеят. Майки с колички и колоездачи са се събрали на централното кръстовище. Множеството призовава към него да се присъединят още несъгласни с избора на Иван Гешев.

Междувременно минути след 20 часа бе оповестено, че той е новият главен прокурор. Това стана след продължило десет часа заседание на Висшия съдебен съвет. Така държавният глава Румен Радев е единственият, който може да се противопостави на назначението като откаже да го подпише, но ВСС може повторно да гласува за Гешев и тогава вече няма да има никаква пречка пред седемгодишния му мандат като държавен обвинител номер 1.

Малко преди да приключи гласуването на кандидатурата на Иван Гешев към блокадата на Орлов мост заприиждаха хора с велосипеди.

Сн. БГНЕС

Множеството скандира "Оставка", а новината за избора бе посрещната с викове "Мафията вън!". Хората обявиха, че не само тази нощ, а и следващите Орлов мост ще остане под блокада..

Спирането на движението по възловото за столицата кръстовище предизвика километрично задръстване на бул. "Цариградско шосе", който е изходът от столицата към магистрала "Тракия". Градският транспорт в тази част на София остава изключително затруднен, тъй като автобуси и тролейбуси заобикалят района.

Много столичани недоволстваха, но водачът на листата на общинските съветници на "Демократична България" в София Методи Лалов ги призова да имат търпение.

"Много хора ще ни ругаят, че ги затрудняваме днес да вземат навреме децата си от градина. Но нека изтърпят един ден вместо после седем години този Гешев", казва бившият съдия, цитиран от сайта Дневник.

Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от България