АнтиБрекзит бунтът в британския парламент се разраства

Отцепили се лейбъристи и консерватори правят нова проевропейска група

Депутати от управляващата Консервативна партия и от опозиционната Лейбъристка партия напуснаха парламентарните си групи в знак на протест срещу Брекзит и формираха нова проевропейска група.

В сряда напусна един лейбърист и общият брой на отцепниците от лидера Джереми Корбин вече е осем. Към тях се присъединяват и трима депутати от консерваторите.

Те обявиха нова центристка група от независими депутати противници на действията на правителството по Брекзита, съобщиха световните агенции.

Отцепниците се надяват да привлекат съмишленици сред недоволните проевропейски членове на Камарата - както сред консерваторите, така и сред лейбъристите, за да създават центристка сила в британската политика.

Консерваторите нямат мнозинство в парламента и разчитат на десетте депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия, за да управляват. Ако процесът на отцепване продължи, не е изключено да се стигне и до избори. В британските медии вече има спекулации кои други депутати потенциално може да напуснат торите.

Освен това оставките на трите депутатки поставиха Тереза Мей в още по-слаба позиция в парламента. Тя не успя да прокара сделката си с ЕС за Брекзит, а няма изгледи да постигне пробив в оставащите до 29 март дни, когато Лондон трябва да напусне общността.

Срещу сделката се обявиха както привържениците на ЕС, така и депутатите, които настояват за категорична раздяла с Брюксел.

Разделението в британския парламент се задълбочава все повече, като вече поставя под риск наложената от десетилетия двупартийна система.  

Напусналите консерватори

Тримата напуснали партията си консерватори са Ана Субри, Хайди Алън и Сара Уоластън.

Бившият министър от консерваторите Ана Субри, която е твърд противник на Брекзита, се обяви за втори референдум и срещу излизането от ЕС без сделка.

Хайди Алън беше активист на движението за оставане в ЕС преди референдума от 2016 г. и оттогава говори за опасностиоте от напускане на съюза без споразумение.

Сара Уоластън, лекар по образование, предупреждава за тежките последици за здравната система при "твърд Брекзит".

Премиерът Тереза Мей изрази днес съжаление по повод решението на трите ѝ съпартийки, като подчерта, че процесът по напускане на ЕС не е лесен, но ще продължи съгласно "решението на британския народ".

Процесът при лейбъристите

Процесът при лейбъристите е още по-сериозен. Осми депутат напусна главната опозиционна партия, за да протестира срещу политиката на лидера Джереми Корбин, съобщи ДПА.

"След четири десетилетия взех ужасно трудното решение да се оттегля от Лейбъристката партия. Най-голямата чест в живота ми е да представлявам хората от (лондонския избирателен район) Енфилд Норт", написа Джоан Райън в Туитър.

Тя съобщи, че ще продължи да ги представлява и да говори от тяхно име като член на независима група законодатели.

Райън обяви решението си няколко дни след като британската полиция съобщи, че е започнала разследване по подозрение за антисемитски престъпления от омраза, извършени от членове на Лейбъристката партия.

Обвинения в антисемитизъм в лейбъристките среди са отправяни от няколко години, включително срещу партийния лидер Джереми Корбин.

Райън последва седем свои колеги, които напуснаха партията вчера. Те критикуваха лейбъристката позиция за Брекзит и антисемитските тенденции в партията.

Законодателите ще продължат да работят като независими членове на парламента. Най-тежко на партията вероятно ще се отрази оставката на депутата Чука Умуна, който е начело на група, призоваваща за втори референдум за Брекзит.

Според Райън партията се е "заразила с напастта на антиеврейския расизъм" при управлението на левия лейбъристки лидер Корбин, който е отдавнашен поддръжник на палестинците, съобщи Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?