Антична статуя на Марс се сдоби с пенис по заповед на Берлускони

Антична статуя на Марс се сдоби с пенис по заповед на Берлускони
Антична статуя на бога Марс, разположена на входа на резиденцията на италианския премиер Силвио Берлускони, се сдоби с пенис, съобщава вестник “Република“. Също така е “възстановена“ липсващата ръка на богинята Венера, която е част от скулптурната композиция.

Двете статуи, изсечени през 175 г. и намерени през 1918 г. в древния град Остия, разположен съвсем близо до Рим, били лишени от важните детайли в далечното минало и Берлускони решил да поправи това. По данни на вестника работата по цялостното възстановяване на статуите е струвало 70 хил. евро.

Поръчката на Берлускони дошла малко след посещението на китайския премиер Вън Цзябао в Италия. “Защо в Китай всички статуи изглеждат като нови, а на нашите липсва я глава, я ръка? Това трябва да се поправи“, цитира изданието думите на Берлускони.

Близкият до италианския премиер архитект Марио Каталано обаче излиза в друга версия пред британския “Гардиън“, според която решението за “възстановяването“ на статуите било негово решение, а не на премиера. Още повече за работата не бил платен и един евроцент и всичко било съгласувано с министерството по културното наследство.

Също така Каталано обяснява, че ръката на Венера и пенисът на Марс са прикрепени с помощта на специална магнитна система, чиято механизъм той не успява да обясни, но уверява, че добавените атрибути могат да се свалят във всеки момент.

Изданието припомня, че двете статуи са били предадени тази година от Националния музей в Рим временно в резиденцията на Берлускони и отбелязва, че подобно възстановяване на статуите е петно върху репутацията на италианските реставратори. То определя и като “безпрецедентна“ похарчената за целта сума на фона на орязания неотдавна бюджет за култура.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?