Антидопинговата агенция поиска изваждането на Русия от леката атлетика

Себастиан Коу задейства процедура по замразяване на руското членство

Руската бегачка Мария Савинова и треньорът й Владимир Казарин след победата в бягането на 800 метра на олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Световната антидопингова агенция (WADA) поиска Русия да бъде изхвърлена от леката атлетика, докато държавата не реши проблемите си с употребата на забранени стимуланти. WADA вече е отправила официална препоръка до Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Президентът на федерацията часове по-късно задейства процедурата по обсъждане на санкции срещу руската лекоатлетическа федерация, сред които може да бъде и замразяването или суспендиране на нейното членство.

В доклад с обем от 323 страници антидопинговите власти обвиняват руското правителство в съучастничество при употребата на допинг и в прикриване на положителните проби. Документът твърди, че не са открити преки писмени доказателства за правителствената намеса, но има твърде много индиректни. В същото време отбелязва: "Ще е наивно да се заключи, че действията от такъв мащаб могат да се случат без изричното и безмълвно одобрения на руските правителствени власти".

"Няма основание да се вярва, че атлетиката е единственият засегнат спорт в Русия", казва докладът.

Той се основава на множество свидетелски показания, които сочат, че агенти на ФСБ (руските тайни служби) са се намесвали в работата на антидопинговата лаборатория по време на игрите в Сочи. Документът допълва, че "безпристрастността, преценката и независимостта (на контрола) са били компрометирани от действията на ФСБ в лабораторията".

Един от свидетелите казва: "В Сочи имахме момчета, които твърдяха, че са инженери, но бяха от службите за сигурност".

WADA подозира Русия, че е използвала паралелна лаборатория в предградията на Москва за прикриване на допинг пробите. Тази лаборатория е била към Московския спортен комитет и е правила предварителни проби на спортистите, за да предупреждава тези, които имат проблеми. Лабораторията на Московския спортен комитет е контролирана от московското правителство. Тя се намира в индустриалната зона на града.

Унищожаване на доказателства

Международната антидопингова агенция твърди, че директорът на руската антидопингова лаборатория Григорий Родченко е наредил да бъдат унищожени 1417 контролни проби, за да се възпрепятства разследването на WADA. Според доклада Родченко лично е инструктирал и оторизирал унищожаването на пробите дни преди екипът на WADA да кацне в Москва миналия декември.

WADA са искали да изпратят пробите на руските спортисти в други лаборатории за независима експертиза. Според доклада действията на Родченко "провалиха завинаги опита да се установи дали въпросните спортисти са били с чисти или положителни проби". Когато одиторите пристигнали в Москва, Родченко им казал, че е решил да "почисти, за да се подготви за визитата на WADA". През цялото време на изготвяне на доклада той действал деструктивно и отказвал да бъде записван.

Комисията препоръчва Руската федерация по лека атлетика незабавно да бъде обявена в нарушител на световния антидопингов кодекс и да бъде отстранена от всякакви състезания. WADA препоръчва на МОК да не приема заявки от руската федерация, докато наказанието не бъде вдигнато като резултат от привеждане на дейността в нормите.

Ако МОК уважи искането, Русия няма да може да участва на олимпийския турнир по лека атлетика в Рио де Жанейро. Авторите на доклада предупреждават, че при навременни мерки от руските власти може и да не се пропуснат значими състезания. Комисията препоръчва доживотни наказания за петима руски атлети в средните дистанции и за петима руски треньори и ръководители.

Тя твърди, че руският спортен министър Виталий Мутко е издавал директни заповеди "да се манипулират определени проби". Той отрича и обяснява, че не знае дали спортисти са изнудвани. Мутко отрича да знае и за намеси на руската Федералната служба за сигурност в работата на руската антидопингова лаборатория. Мутко, който е и член на изпълкома на ФИФА и председател на организационния комитет на световното първенство по футбол през 2018 г., е бил интервюиран в Цюрих на 22 септември. Той казал на комисията, че е "отвратен от твърденията на свидетелите" за корупция.

В допълнение докладът казва, че олимпиадата в Лондон през 2012 година е била "саботирана" от твърде подозрителната липса на допинг контрол върху руските атлети. Всичко това е придружено с твърде съмнително оформените досиета на руснаците, които се водят от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) и руската федерация по лека атлетика.

Според президента на IAAF Себастиян Коу (известен и като Лорд Коу) спортът тогава се е намирал в "тъмни времена". "В деня след избора ми за председател на IAAF, започнах пълен преглед на федерацията. Напълно разбираемо, предвид отправените преди това обвинения, проверката бе ускорена. Аз съм повече от решен да изградя отново доверието в нашия спорт. Пред нас има дълъг път", каза Коу.

Себастиан Коу задейства процедура по замразяване на руското членство

Часове след оповестяването на доклада Себастиан Коу започна процедура по замразяването на членството на Русия, съобщиха от международната лекоатлетическа централа.

"В отговор на доклада на независимата комисия на WADA, президентът на IAAF Себастиан Коу предприе спешни стъпки за одобрение на членовете на съвета на IAAF на санкции срещу Руската федерация по лека атлетика. Тези санкции може да включват временно и пълно суспендиране и отстраняване от бъдещи събития", се казва в съобщението.

"Докладът на WADA е сигнал. Ще е нужно време за оценяване и разбиране на подробностите по разкритията. Въпреки това призовах съвета да започне процедура по обсъждането на санкции срещу руската федерация. Тази крачка не беше направена лесно", заявява самият Коу и добавя, че федерацията ще продължи да съдейства на разследващите.

Филмът и свидетелите

Проверката на WADA започна с идеята да провери единствено твърденията в излъчения през миналия декември документален филм за допинга в руския спорт. Във филма, излъчен от германската обществена телевизия Das Еrste, се казва, че руските атлети дават по 5% от своите доходи на руските антидопингови власти, за да ги снабдяват със забранени субстанции и да прикриват пробите им. От IAAF също са впрегнати да прикриват злоупотребите.

Разкритията бяха направени от бившия шеф на руската антидипингова агенция Витали Степанов и неговата жена Юлия, която беше бегачка на 800 метра, преди да бъде извадена от спорта заради допинг.

Бившата състезателка по мятане на диск Йевгения Печерина казва, че 99% от руските атлети, избрани да представляват страната, използват допинг. В момента тя изтърпява 10-годишно наказание за употреба на допинг, наложено ѝ през 2013 година.

Друга руска атлетка под възбрана – Лилия Шобукова, обявява, че е платила на руската федерация по лека атлетика 450 000 евро през 2010 година, за да ѝ прикрият положителните проби. Шобукова спечели лондонския маратон през същата година.

Документалният филм включва кадри със скрита камера. Там бегачката на 800 мета Мария Савинова признава, че използва стероиди. Тя спечели златен медал в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят