Антиевропейските партии може да спечелят една трета от местата в ЕП

Антиевропейските партии може да спечелят една трета от местата в ЕП

Антиевропейските партии са напът да спечелят една трета от местата в Европейския парламент на изборите през май, а това "може да нанесе непоправими щети" в сфери като търговия, сигурност и отбрана, сочи доклад на Европейски съвет за външна политика, съобщава "Политико".

Съветът, който е базиран в Берлин, предупреждава, че вотът може доведе до ситуация, в която националистическите и антиевропейските партии, застъпващи се за завръщане към"Европа на нациите", може да спечелят контролиращ дял от местата в Европейския парламент.

В момента около 23% от евродепутатите са от антиевропейски партии – от крайнолеви до крайнодесни. Този процент обаче може да се увеличи до поне 33 % след евровота - в съответствие и с прогнози на "Политико".

Според доклада въпреки дълбоките различия между евроскептиците, те вероятно ще успеят да се обединят в алианси и така ще могат да възпрепятстват възможността на Европа да работи в сфери като външна политика, реформа на еврозоната и свобода на движението. Освен това тези алианси биха могли ограничат капацитета на ЕС да запази европейските ценности, свързани със свободата на изразяване, върховенството на закона и гражданските права.

В доклада се дават и примери как върховенството на закона ще бъде изложено на риск, ако антиевропейските партии спечелят повече места в ЕП - като се блокират процедурите по член 7 от Договора за Европейския съюз, който определя начина на реакция на ЕС и икономическата конкурентоспособност на ЕС, като като възпрепятстват преговорите или ратифицирането на споразуменията за свободна търговия, като например това с Велокобритания след Брекзит.

"Предупреждението в този доклад трябва да концентрира умовете на проевропейците", коментира директорът на Европейския съвет по външни отношения Марк Ленард. По думите му те не трябва да бъдат "хванати в капана да станат защитници на статуквото" в Европа. Според него не бива да се позволява евроизборите да станат квази-референдум по мигрантския въпрос - "това е точно бойното поле, което антиевропейците искат."

Докладът посочва у стратегии, които проевропейски настроените партии могат да използват, за да противодействат на антиевропейското движение, като например да покажат реалната цена на антиевропейските програми и да дадат сериозни и честни оценки на недостатъците на ЕС.

Споделяне

Още от Европа