Антиглобалисти ядосани на МВР, че не ги е пуснало в страната

Антиглобалисти се ядосаха на МВР затова, че не са били допуснати да преминат на българска територия през ГКПП "Калотина". Вчера 22-мата чужденци, сред които германци, швейцарци, унгарци, изпратиха гневно писмо до медиите, в което се възмущават от действията на граничната полиция. Писмото е подписано от германеца Диетер Рахмана. То е изпратено от факс на българското екологично сдружение "За земята", които се прочуха със скандална акция преди 4 години, при която успяха да вкарат немски оператори в забранената зона на АЕЦ "Козлодуй" откъм река Дунав.

Инцидентът с антиглобалистите се разиграл на 3 юни т.г. вечерта. Чуждестранната група, която искала да влезе в страната, била от 19 велосипедисти и още трима, които пътували с трактор с прикачен фургон и товарна ИФА.

В писмото чужденците се оплакват, че на границата първо ги броили с часове, след това им взели паспортите с уверението, че всичко е наред, но после поискали да декларират по 1000 евро на човек, които впоследствие нараснали до 300 евро на ден. На финала им върнали паспортите с печат, че нямат право да влизат в страната. Граничните власти не отговорили на въпросите каква е причината, само заявили, че трябва да напуснат незабавно.

По думите на чужденците, докато стоели на контролния пункт, към тях се приближил шефа на граничната полиция на "Калотина" и заплюл един от групата, който бил докоснал бариерата с крак.

По данни на МВР групата, която била видимо подпийната и се държала невъзпитано, смятала да участва в протести в София и в Благоевград. Най-вероятно антиглобалистите възнамерявали да протестират по време на Втората международна конференция за екологична защита на планетата Земя, която започна днес в НДК.

Причината чужденците да не бъдат допуснати не е, че са антиглобалисти или че възнамеряват да протестират, а нередовните им документи, обясниха от "Гранична полиция". По този повод днес шефът на гранична полиция полк. Валери Григоров се срещнал с полицейския аташе на Германия. Вчера за случая се интересували от швейцарското посолство.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?