Антиислямистката партия е най-големият печеливш на местните избори в Холандия

Антиислямистката партия е най-големият печеливш на местните избори в Холандия

Холандският антиислямистки лидер Герт Вилдерс отбеляза най-голямо постижение на проведените местни избори, с което става сериозен претендент за парламентарните избори през юни. Това сочат цитирани от Ройтерс предварителни резултати от вота, който е първа проверка на обществените настроения след падането на коалиционното правителство на министър-председателя Ян Петер Балкененде миналия месец.

Партия на свободата на крайнодесния Герт Вилдерс спечели първото място в Алмере, град с около 180 хиляди жители, и е на второ място в Хага, където е малко зад Партията на труда на доскорошния вицепремиер и финансов министър Ваутер Бос.

Проучвания на общественото мнение показват, че Партия на свободата, която се обяви против мюсюлманите имигранти в страната, може да спечели 27 места в 150-членния национален парламент на изборите, насрочени за 9 юни.

Това означава, че християндемократите на Балкененде, които се очаква да спечелят най-много гласове на националните избори, трудно ще съставят силна коалиция без Вилдерс. Ако се наложат по-продължителни преговори между партиите и настъпи политически вакуум, под заплаха ще бъде поставено крехкото икономическо възстановяване на Холандия, както и мащабът на планираните бюджетни съкращения.

Вилдерс сравнява исляма с фашизма, както и Корана с книгата на Хитлер "Моята борба". Неговият политически възход показва, че Холандия вече не е онзи бастион на толерантността, както в миналото.

Коалиционното правителство на християндемократа Ян Петер Балкененде се разпадна заради невъзможността на неговата партия да постигне съгласие с основния си партньор - Партията на труда, по въпроса за по-нататъшното присъствие на холандския контингент в Афганистан.

"Това, което се случи в Алмере и Хага, може да се случи и в страната. Възнамеряваме да завладеем цялата страна, ние ще бъдем най-голямата партия в страната след изборите на 9 юни", каза Вилдерс в четвъртък. Партията му бе втора сила на изборите за Европарламент през юни 2009.

Партията на мюсюлманите, чиято цел е да насърчи доверието и разбирателството между мюсюлмани и немюсюлмани, не можа да спечели нито едно място на вота.

Другите двама победители на местните избори са либералните формации Демократи 66 (D66), която спечели 360 места повече от предишните местни избори през 2006, и Народната партия за свобода и демокрация (VVD), която има 200 места повече. Зелената партия (Groenlinks) стана първа сила в Утрехт и Неймехен.

Губещи са Партията на труда на Ваутер Бос, която загуби приблизително 630 места в местните съвети, но остава най-голямата сила в Хага, Амстердам и Ротердам,

Християндемократическият призив на премиера Ян Петер Балкененде, която има с около с около 180 места по-малко, оставайки обаче партията с най-много общински съветници места в Холандия, и Социалистическата партия (47 места по-малко), предаде БТА.

Големият победител на изборите са местните партии, които спечелиха около 21 процента или 358 съветнически места повече от 2006 година, отбеляза телевизия NOS, цитирана от БТА.

Партията за животните, която настоява за хуманно отношение към всички живи същества, засили позициите си след местните избори в Холандия, като спечели 26 места.

Според политолизи силата на Партията на свободата, която експерти определят като "недемократична, екстремистка организация от неодесницата с авторитарно ръководство", се корени в образа, който самата тя си създава, представяйки се за "груб и некултивиран политически парий".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?