Антиислямското движение в Германия прие обратно бившия си лидер

Антиислямското движение в Германия прие обратно бившия си лидер

Германското антиислямско движение ПЕГИДА, което губи сила от няколко седмици, съобщи, че връща в своя ръководен комитет бившия си лидер Луц Бахман, който подаде оставка през януари, предаде Франс прес.

Бахман напусна ръководството на ПЕГИДА на 21 януари, в апогея на движението, след като пресата публикува негова фотография, на която е гримиран като Адолф Хитлер, както и разкрития за негови ксенофобски изказвания за бежанците.

Групировката ПЕГИДА - "Европейски патриоти против ислямизацията на Запада", вчера потвърди на страницата си във Фейсбук връщането на бившия си лидер, за което съобщи в неделя в. "Билд".

ПЕГИДА не обясни причината за възстановяването на Бахман на поста, но той бе оспорил пред в. "Гардиън" автентичността на снимката. Бахман не изчезна от сцената след оставката си, взе думата на последната понеделнишка демонстрация на движението на 16 февруари, за да обяви участието на кандидат на ПЕГИДА за кмет на Дрезден на следващите общински избори през юни.

Според германски медии оставането му начело на ПЕГИДА е основната причина за напускането на 28 януари на петима други лидери на движението начело с говорителката Катрин Йортел.

16-ата "вечерна разходка" снощи в Дрезден събра около 5000 участници по данни на полицията, цитирани от ДПА, малко повече от 4-те хиляди демонстранти от миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа