"Антикорупционната" активност на прокуратурата застигна и ексдепутата Гроздан Караджов

Обвинението му е за източване на "Теленор" от предишния собственик

Активността на прокурорското спецзвено "Антикорупция", станала особено осезаема около края на управлението на втория кабинет "Борисов", застигна и ексдепутата от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов. Във вторник той бе извикан в столичното следствие след бившия външен министър Даниел Митов, който междувременно се сдоби с обвинение за безстопанственост, подобно на заместника си Христо Ангеличин през миналата седмица.

За разлика от представителите на РБ в кабинета "Борисов 2", които прокуратурата разследва по повод дейността им в управлението, Гроздан Караджов е привлечен към наказателна отговорност във връзка с негови търговски взаимоотношения с бившия собственик на мобилния оператор "Глобул" (сега "Теленор" – бел.ред.) отпреди 6 години.

Ексдепутатът е обвинен за длъжностно присвояване, като помагач на главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" ЕАД да източи от "Глобул" и присвои над 5.5. млн. лева. Става въпрос за дело, образувано по сигнал на новите собственици на телекома от "Теленор България" ЕАД, подаден през април м.г.

"В сигнала е посочено, че новото ръководство на "Теленор България" ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към "Глобул" за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева. В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки. В хода на извършения вътрешен одит от "Теленор България" ЕАД е изготвен доклад, представен на прокуратурата, в който подробно са описани множество договори за консултантски и маркетингови услуги, договори за доставяне на софтуер и лицензии за него, договори за използване на интернет честоти, сключени преди "Теленор" да придобие "Глобул", обясняват от прокурорското спецзвено "Антикорупция".

Разследващите са установили, че през 2011 и 2012 г. фирма на Гроздан Караджов е сключила общо три договора с "Космо България Мобайл" ЕАД за над 5.5. млн. лева, като впоследствие те така и не били изпълнени. В тази връзка бившият депутат от РБ е обвинен като помагач на шефа на "Космо България Мобайл", чийто управители от онзи период прокуратурата ще се опита да призове от Гърция. На Караджов е определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

"Нямам от какво да се притеснявам. Мисля, че не е работа на прокуратурата да се занимава с търговски взаимоотношения. От прокурорите разбрах, че от "Теленор" не били доволни от договори, сключени преди 6 години, а мисля, че беше редно това да го разбера от компанията", коментира пред Mediapool Караджов с уговорката, че все още не се е запознал подробно с материалите по делото си.

Норвежката компания "Теленор" купи "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро. Новият собственик направи вътрешна проверка на състоянието на придобивката си, след която обяви, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни.

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", се казваше в позиция на компанията, разпространена в началото на т.г.

Споделяне

Още по темата

Още от България