Антикорупционната комисия "изчисти" Радев за назначението на жена му във ВВС

Румен и Десислава Радеви

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е установила конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на Военновъздушните сили назначи бъдещата си съпруга Десислава Генчева за пиар.

Казусът стана публично известен още когато Радев се кандидатира за президент през 2016 година, но сега комисията го е проверила след подаден сигнал.

В сигнала се посочва, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Радев във връзка с назначаване на Десислава Генчева на два щата през 2014 г., въпреки че вторият такъв - пиар на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.  Освен това Военновъздушните сили са плащали на Десислава Генчева наем на жилище в София, в което е живял с нея и самият Радев.

Според КПКОНПИ няма данни за нарушаване на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

Десислава Радев е била назначена през 2011 година от генерал-майор Константин Попов като "старши експерт“ в сектор "Финанси" . По времето на Радев, през 2014 година, тя приема освен своите задължения, да изпълнява и функциите по осигуряване на дейността по връзки с обществеността.

Давностният срок от три години обаче вече е изтекъл. Комисията не намира проблем и около следващите заповеди на Радев за възнаграждение за извънреден труд на Десислава Генчева, тъй като те сключват брак през август 2016 година, а комисията не е установила да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период.

Радев и Генчева публично демонстрираха, че живеят като двойка по време на предизборната кампания за президентските избори. Двамата сключиха брак след като БСП реши да подкрепи кандидатурата на Радев, а в медиите се завъртяха папаршки снимки на бойния пилот и половинката му.

В онзи момент различни институции се захванаха с проверки дали той е бил в конфликт на интереси, но отговор така и не последва, а след победата на Радев на изборите темата постепенно заглъхна.

Освен това в сигнала се твърди, че Радев е купил жилище в София през 2010 г. с площ 143 кв. метра за 168 хил. лева, което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е купено и ведомствено жилище от Министерството на отбраната и едновременно с това неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът бил продаден през 2007 г.

От комисията отбелязват, че твърденията в сигнала касаят правни действия - сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност.

Заключение на комисията е, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Румен Радев или на свързано с него лице. Производството по сигнала е прекратено. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?