Антикорупционната комисия на Янев – от парламента, до езотериката и психиатрията

Яне Янев

Кой е царят на партийните пресконференции, кой е най-голям "пазарджия" и кога ще дойдат санитарите, а също и дали Яне Янев е екстрасенс. Всичко това в контекста на АЕЦ "Белене" беше само част от двучасовото второ заседание в сряда на анкетната антикорупционна комисия, оглавена от лидера на РЗС Яне Янев. Оказа се, че дългото име на комисията не могат да запомнят дори народните представители.

Драматичните театрални пререкания започнаха минути след началото на заседанието, след като стана ясно, че в комисията не са внесени сигналите на БСП за корупция по високите етажи на властта в управлението на ГЕРБ.

По-рано в сряда на брифинг в парламента социалистите се заканиха да атакуват комисията на Яне Янев със сигнали за корупцията на управляващите, като сред тях са известният в публичното пространство телефонен разговор за Мишо Бирата, имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов, обществената поръчка за реклама на Националния туристически портал "България травъл" и търгът за продажба на земи от Държавния поземлен фонд.

По време на заседанието Мая Манолова изрази възмущението си от начина, по който лидерът на РЗС ръководи комисията - той решава какво да се прави, а "подгряващата група на ГЕРБ" го подкрепя.

Неуспелият уволнител на Бойко Борисов, получил ролята на "първа шпага на управляващите" срещу падналото от власт преди повече от три години правителство Яне Янев поясни, че тези сигнали няма как да бъдат разгледани и обсъдени днес, защото до 11 часа социалистите не са ги внесли в деловодството на комисията.


"Вие до 11 часа ли работите?", попита Мая Манолова и поясни, че червените са си внесли сигналите в 12:16. Консерваторът Янев, който е и бивш земеделец, обеща на следващо заседание да бъдат обсъдени техните сигнали.

Последва размяна на заядливи реплики между него и Манолова. Янев подкачи социалистката за дадения през деня брифинг, като я обяви за "партийна трибунка". Тя пък се почувства недооценена и отговори "Вие сте цар на партийните трибунки". "Вие искате да сте царица", подхвърли Янев. Манолова обаче отказа деликатно с думите: "Димки не мога да хвърлям", на което последва:"Но можете да правите пушилки" на Янев.

Следващата връхна точка в заседанието бе стоварването на пет папки с материали от Софийската градска прокуратура и ВСС, постъпили в комисията.

Мая Манолова се разтревожи, че Янев е изнесъл секретна информация. В спора между двамата се включиха и други депутати. Разправията ядоса депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който направи забележка на Мая Манолова, че се държи както на Женския пазар. Малко по-късно Лазаров призова социалистката "Осигурете медицински лица, по-спокойно ще ви стане". Тя от своя страна обяви ГЕРБ за клакьори на РЗС.

В единствения момент, в който анкетната комисия имаше работен вид, опозицията поиска обяснение за грешка в дневния ред. Оказа се, че в раздадените на депутатите документи е объркано името на руската компания „Атомстройекспорт", като в днешния ред на комисията тя е записана като "Атомекспортстрой".

Според Манолова грешката е станала, защото в документите, пристигнали от прокуратурата по казуса "Белене" е допуснат такъв лапсус. По-рано през деня обаче тя оповести, че Янев не е чел тези документи в секретно деловодство и попита, след като това не е станало по нормалния ред, кой е информаторът на лидера на РЗС.

Янев веднага обвини Манолова, че разгласява секретна информация, щом цитира грешката, и се опита да прекрати заседанието.

Тогава се намеси и заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров, който попита Янев за друга фирма участник в строителството на АЕЦ "Белене" - френската АРЕВА.

"Какво означава АРЕВА", попита той, но Янев отвърна: "Не сте тук да ме изпитвате".

След заседанието на комисията стана ясно, че незнайно как Яне Янев е преброил, че между 20 000 и 30 000 са страниците в документите на различни институции, които описват далаверите на тройната коалиция. Затова и той смята, че неговата комисия от временна трябва да прерасне в постоянна парламентарна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?