Антикорупционната комисия образува три проверки срещу Фидосова

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще образува три преписки срещу депутата от ГЕРБ Искра Фидосова по сигнал на Коалиция за България. Проверките ще бъдат за конфликт на интереси, за нарушаване на парламентарната етика и за съмнения за корупция.

В сигнала на Коалиция за България се посочвал общият размер на кредитите на Фидосова и се поставял въпросът как тя успява да плаща погасителните им вноски.

От Коалиция за България очакват проверка да установи дали към 20 юли, когато Фидосова е подала декларация за имотното си състояние, все още е упражнявала дейността си на нотариус и дали са сключвани нотариални сделки от нея.

По трите преписки комисията трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

По-рано тази седмица от БСП обясниха, че Фидосова е написала в декларацията си, че дължи 40 хиляди лева към банка, а месечно по заемите си от други две банки плаща 6 700 лева. В същото време Фидосова е посочила, че не участва в търговски дружества, не развива дейност като едноличен търговец и не получава пари от управителни съвети.

Въпросът е как с депутатската заплата от 2500-3000 лева Фидосова покрива месечните си заеми, посочи Корнелия Нинова от БСП.

Фидосова пък отговори, че има средствата като печалба от работата си като нотариус през последните 12 години, за които си е платила данъците.

"Не смятам да коментирам сумите, с които разполагам, но те са коректно декларирани. Няма нещо, което да ме притеснява“, допълни тя.

От водения от Сметната палата публичен регистър за имотното състояние на лицата, заемащи високи държавни длъжности, се вижда, че към момента на заклеването ѝ като народен представител, Фидосова е декларирала задължения по четири договора за кредит съответно за 30 810 евро, 14 806 евро, 250 000 лева и 180 000 лева. В същото време е посочила че има налични по банкови влогове 96 000 лева,  54 000 евро и 14 000 лева.

Фидосова е декларирала взимания от стопанска дейност в размер на 17 228 лева и от наем в размер на 16 256 лв. Притежава апартаменти в София и Монтана, ½ собственост на парцел и на сграда в Монтана и дворно място с къща в с. Киселово.

Споделяне

Още от България