Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси в Банковия надзор

Нели Кордовска се е възползвала от служебното си положение и е изтеглила парите си ден преди да бъде затворена КТБ

Зам.-председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Нели Кордовска сн.БГНЕС

Заместник-председателят на фонда за гарантиране на влоговете Нели Кордовска, която по времето на фалита на КТБ през 2014 г. беше ръководител на управление Банков надзор в БНБ, е била в конфликт на интереси. Това е установила Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщи в. "Сега".

Сигналът срещу Кордовска е подаден през февруари 2015 г., но тогавашната Комисия за конфликт на интереси не е взела решение поради липса на кворум. Едва на 31 май 2018 г. Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, в която се вля бившата Комисия за конфликт на интереси (КПКОНИ), е успяла да открие нарушението, за което през годините писаха редица издания, но ефектът беше възнагрждаването на Кордовска от управляващите с друг пост. За разлика от други актове, които бяха шумно огласени от новия орган, нарушението на зам.-председателя на фонда за гарантиране на влоговете не беше огласено с прессъобщение до медиите.

В последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение на Кордовска, тя е изтеглила от касата на банката 64 195 евро, е установила КПКОНПИ четири години по-късно. Вътрешната информация, която шефката на Банковия надзор е имала, я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вносители на КТБ, смятат от КПКОНИ.

Антикорупционната комисия приема, че към 19 юни 2014 г. Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на КТБ. От 18 юни в банката е действала назначена от нея надзорна инспекция. Шефката на Банковия надзор е имала достъп до счетоводната и информационна система на КТБ. Така към края на деня на 19 юни, когато е изтеглила парите си, тя е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители на фалиралата в последствие банка, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни.

По този начин Нели Кордовска е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза ѝ. Останалите вложители не са имали достъп до парите си в следващите 5 месеца, а освен това лихвите по депозитите им са били намалени, посочва КПКОНИ.

Комисията за конфликт на интереси е поканила Нели Кордовска на изслушване на 19 март 2015 г. Тя се е явила с адвокат, признала е, че е изтеглила депозита си от КТБ, но защитата ѝ твърди, че от 12 до 20 юни 2014 г. "цяла България" се е изредила да си тегли депозитите си. Това станало до момента, в който КТБ не е била подставена под специален надзор от БНБ по искане на ръководството на банката. Адвокатът на Кордовска обещава до 7 дни да предостави удостоверение, че клиентката му не е била единствената успяла да изтегли влога си на 19 юни, но не го прави.

В решението на Антикорпционната комисия се разказва още как шефът на БНБ Иван Искров и Кордовска на 20 юни 2014 г. внасят в Управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни има засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ. Същият ден изпълнителните директори на КТБ са уведомили БНБ, че наличните средства на банката в най-близко време няма да са достатъчни за изпълнение на задълженията ѝ. В 12:06 часа от КТБ уведомяват БНБ, че от 11:45 часа банката е преустановила разплащанията и всички други банкови операции.

Официалната информация от временните синдици на КТБ е, че Кордовска е заявила и изтеглила сумата от 64 195 евро в 17:09:07 часа на 19.06.2014 г. Работното време за допускане на клиенти на КТБ в банковия салон на централното управление на 19.06.2014 г. е било от 9:00 до 16:30 часа, като се работило до приключване на обслужване на хората, които са били вътре в салона. Последната касова операция с клиенти е била в 17:40:13 часа. 

Антикорупционната комисия не е намерила обаче конфликт на интереси между Кордовска и брат ѝ Румен Стамов, който е директор "Частно банкиране" в друга банка, която се надзирава от БНБ, а шеф на този отдел е сестра му. "Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси", смята КПКОНИ. Според комисията няма данни Кордовска да е упражнявала правомощията си в интерес на брат си. Няма официална информация прокуратурата, която има право, да е оспорила тази част от решението на комисията пред съда.  

Решението на КПКОНИ не е влязло в сила, защото Нели Кордовска го е обжалвала пред Администртивния съд в София. Ако съдът го потвърди тя ще бъде глобена за конфликт на интереси. Предвидената санкция е от 5000 до 7000 лв.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес