Антикорупционната комисия поиска агентура като на ДАНС

Пламен Георгиев, снимка БГНЕС

Шефът на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев за пореден път поиска драстично увеличение на правомощията. В интервю за БТА той настоя институцията да има право да внедрява агенти, да извършва арести и дори да оспорва решения за увеличение на капитала на търговски дружества.

 

Преди седмица Министерският съвет прие много спорна промяна в Правилника за приложение на Закона за ДАНС. Спецслужбата получи право да внедрява агентура в практически всички частни дружества, без да е необходимо да пита за това собствениците. Агентите на ДАНС няма да могат да се преструват единствено на адвокати, защото адвокатската тайна е закрепена в конституцията. Това увеличаване на правомощията провокира и Пламен Георгиев да поиска още власт.

 

"Ние разследваме министерства, съдилища, прокуратури, кметства и е трудно да се сдобием с информация, ако нямаме право на доброволни сътрудници в самите институции. Не знам друга институция с полицейски функции, която да няма право на доброволни сътрудници. КПКОНПИ (комисия "Антикорупция") е оперативна институция, но в момента разчитаме само на подаването на сигнали. Ако имаме доброволни сътрудници в различни институции, те ще ни информират къде започва да се върши нещо нередно и ще може да действаме и превантивно", обясни Георгиев.

За подобряване работата на комисията Георгиев иска неговите подчинени да имат право да задържат хора.

"Това не значи да създаваме оперативна група за задържане, а само да разполагаме с правомощия, които да улесняват работата ни... Ако имахме право да задържаме, много по-бързо щеше да се случва всичко и много по-малко хора щяха да бъдат ангажирани в една акция, което значи и по-малка вероятност за теч на информация. А течът на информация при акциите срещу корупционните престъпления е огромен проблем", обяснява Георгиев.

Пламен Георгиев настоява за арестите от пролетта на тази година, но досега управляващите не са дали ясни знаци, че ще удовлетворят това негово желание.

Другият проблем, който комисията среща, е свързан с Търговския закон. Когато комисията запорирала дружествени дялове, но търговското дружество реши да си увеличи капитала, тя няма право да оспорва увеличението.

"Така лесно би могъл да бъде заобиколен нашият запор. Ако запорираме дружество с капитал за 5 хил. лв., а утре дружеството увеличи капитала си на 50 хил. лв., съотношението на запора става минимално и е неефективно. Има случаи, в които КПКОНПИ се е противопоставяла на увеличението, но съдиите не приемат това еднозначно. Някои признават правото ни да се противопоставяме на увеличението на капитала, но други казват, че не е изрично посочено в Търговския закон, че сме страна, която може да обжалва това действие", казва Георгиев.

По думите му от гледна точка на комисията нямало недосегаеми хора. Като пример за това дава проверката на премиера, извършена след сигнал от депутати от БСП, която не откри конфликт на интереси.

Споделяне

Още от България