Антикорупционната комисия проверява и Яне Янев за натиск над кандидат-депутати

Антикорупционната парламентарната комисия започва проверка на независимия депутат и лидер на РЗС Яне Янев по сигнал за неправомерно поведение и евентуален конфликт на интереси. Това съобщи в четвъртък след заседание на комисията председателят ѝ Димо Гяуров (СДС).

В преписката, която е образувана срещу Янев, се твърди, че е налице покупка на гласове, натиск върху народни представители, които са били накарани да подписват документи за финансови задължения.

"Става дума за запис на заповед за 100 000 лв.“, уточни Гяуров.

Според подадената към комисията информация голяма част от водачите на листи са били притискани да подписват такива документи. В сигнала се твърди още, че Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата са сезирани по казуса.

"Данните за момента са оскъдни“, посочи Гяуров.

Сигналът срещу Яне Янев е подаден от депутатите от "Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Преди месец подобна проверка антикорупционната комисия започна и срещу Сидеров за конфликт на интереси. Тогава Гяуров обяви, че проверката е по сигнал, свързан с публикации, в които се твърди, че кандидатите за народни представители от партията са карани да подписват определен вид документи.

Според медийни публикации Сидеров принуждавал кандидатите за народни представители да подписват запис на заповеди да платят 150 000 евро, ако напуснат партията.

Споделяне

Още от България