Антикорупционната комисия ще проверява образователния министър

Сн. БГНЕС, архив

Министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов ще бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Проверката е заради публикация в сайта ПИК, в които се говори и за бизнеса на съпругите на двамата.

Известно е от години, че Красимир Вълчев и съпругата му Лилия са кумували на сватбата на Димитър Маргаритов и неговата съпруга Мария Карабельова-Маргаритова. Семейство Маргаритови са кумове на семейство Вълчеви.

Според публикацията, заради която се самосезира КПКОНПИ Мария Карабельова – Маргаритов е директор на фондация "Просвета", която е създадена от едноименното издателство на учебници и помагала. Това е най-голямото издателство на учебници, а те пък се одобряват от министъра на образованието Вълчев.

Според публикацията Лилия Вълчева и Мария Карабельова – Маргаритова имат и общ бизнес в консултантската агенция "Бонафиде адвайзърс". Казва се още, че Лилия Вълчева има участие в пиар фирмата "ПР енд ивент консултинг" АД. Това дружество пък имало договори с Комисията за защита на потребителите.

Проверка в търговския регистър показва, че Лилия Вълчева е била в управата на пиар дружеството при създаването му, но от 2009 г. вече не заема тази позиция.

"Министерството на образованието и науката ще окаже пълно съдействие на проверката на (КПКОНПИ)", заявиха от пресцентъра на образователното министерство, цитирани от БТА. Красимир Вълчев пък каза, че не се притеснява от проверката и тя щяла да покаже, че съпругата му от 11 години няма участие в пиар дружеството.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов е удовлетворен, че КПКОНПИ е стартирала проверка за конфликт на интереси, съобщиха от пресслужбата на комисията.

От КЗП посочват, че ще окажат пълно съдействие. "Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", допълват още от комисията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?