Антикорупционната комисия търси дипломата на кмета на Димитровград

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание взе решение да попита Върховната касационна прокуратура дали при нея има започнала проверка във връзка с дипломата за завършено образование на бившия депутат Иво Димов, кога е образувана, кой я извършва и на какво основание.

В сряда комисията е получила писмо от главния секретар на Народното събрание Иван Славчов, че в досието на настоящия кмет на Димитровград и бивш депутат Иво Димов няма копие от диплома за завършено висше образование.

В сайта на Народното събрание обаче пише, че той е висшист. Затова антикорупционната комисия реши да попита главния секретар на парламента как се събира информацията за депутатите, която се публикува на сайта на Народното събрание.

"Никъде няма заложено изискване народните представители да предоставят копие от дипломата, удостоверяваща с какво образование са, тъй като заплатата на депутатите не зависи от това дали имат висше образование или не", коментира депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Каквито и да са твърденията, някой лъже и трябва да установим кой", заяви от своя страна депутатът от левицата Бойко Великов. "За мен е важна и другата страна. Твърде много станаха дипломите за висше образование в България и прокуратурата трябва да си свърши работата и да провери дали той има фалшива диплома или не. Има нужда от изясняване на този въпрос", каза още той.

Според него този случай не е прецедент и на следващото заседание на комисията ще запознае колегите си и с друг подобен случай.

Въпросите около дипломата на кмета на Димитровград Иво Димов се повдигнаха покрай мистериозно изпратен есемес до премиера Бойко Борисов от народния представител от Хасково Иван Петров. С кратко съобщение той известил премиера, че съпартиецът му не е висшист.

Бившият депутат от ГЕРБ отрече тези слухове и обясни, че има диплома от Пловдивския университет. Според медийни проверки обаче регистрите на ПУ показват, че човек с неговото име никога не е завършвал висшето училище.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?